Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trafikreformen väcker kritik inom regeringen och oppositionen

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 16:47.
Första snön i takten av Joensuu 25 oktober 2016.
Bildtext Första snön i takten av Joensuu 25 oktober 2016.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Kommunikationsminister Anne Berners förslag till bolagisering av statliga vägar kritiseras av oppositionen och av företrädare för regeringspartierna.

Sannfinländarna håller med om att vägnätet snabbt måste rustas upp, men motsätter sig förslaget om bolagisering, skriver försvarsminister Jussi Niinistö i sin blogg.

Företag får inte göra business på nationalegendom på befolkningens bekostnad, skriver Niinistö. Han betonar att Berners utspel är ett förslag och att regeringen inte har fattat några gemensamma beslut.

Sannfinländarna stöder enligt Niinistö en modell där trafikinvesteringarna planeras för flera regeringsperioder och fastställs parlamentariskt.

Beslut om att rusta upp vägnätet kan också fattas parlamentariskt, skriver Niinistö.

Enligt Kommunikationsministeriets förslag ska en stor del av el de nuvarande bil- och bränsleskatterna ersättas av användaravgifter för vägarna.

VF: Investera, men med budgetmedel

Också Vänsterförbundet sågar kommunikationsministerns bolagiseringsiver.

Ordföranden Li Andersson säger i ett pressmeddelande att bristen på trafikinvesteringar inte minskar genom att man ersätter skatterna med avgifter som är lika stora som skatterna.

Vänsterförbundet vill investera i vägarna och få ner utsläppen, men det görs bäst med budgetmedel, enligt partiet.

"Hokuspokus"

De grönas ordförande Ville Niinistö betecknar Kommunikationsministeriets förslag som hokuspokus.

Enligt Berners förslag kommer alla att vinna, skriver Niinistö: statens utgifter växer inte, kundernas avgifter ökar inte och tre exempelpersoner som ministeriet hittat på vinner på reformen samtidigt som investeringarna i vägnätet på något sätt automatiskt ökar och kommersiella operatörer på något sätt gör vinst på verksamheten, skriver Niinistö på Facebook.

Diskussion om artikeln