Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moderaterna får inte stöd för att fälla regeringen

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 12:28.
Anna Kinberg Batra under ett besök i Finland år 2015.
Bildtext Anna Kinberg Batra under ett besök i Finland år 2015.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

I Sverige får det största oppositionspartiet Moderaterna inte stöd av Centerpartiet och Liberalerna, för att fälla regeringen.

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra ser inte ut att få stöd från resten av det borgerliga blocket för att fälla den rödgröna regeringen, i samband med budgetbehandlingen i höst.

Tidigare i dag meddelade Kinberg Batra i ett uppmärksammat uttalande, att hon är beredd att lägga ett gemensamt budgetförslag, tillsammans med de tre andra borgerliga partierna. Det skulle i praktiken betyda att hon är beredd att fälla den rödgröna minoritetsregeringen, eftersom de borgerligas förslag skulle få ett större stöd, med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna.

Kinberg Batra öppnar dessutom för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen, trots att hon inte skulle vilja sitta i samma regering.

Centerpartiet vill inte ha SD-samarbete

I eftermiddag har Centerpartiet och Liberalerna däremot meddelat att de inte vill lägga ett gemensamt budgetförslag med Moderaterna. Centerpartiets ledare Annie Lööf hänvisar till att partiet inte vill samarbeta med SD.

- Vi vill byta ut Stefan Löfven i nästa val. Men vi vill inte göra det med ett aktivt stöd eller samarbete med Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Enligt Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, vill partiet inte medverka till att kasta in Sverige i ett "nyvalskaos", rapporterar TT.

Kristdemokraterna stöder Moderaternas förslag, vilket innebär att de borgerliga partierna är tydligt splittrade i frågan. De borgerliga partierna har tidigare samarbetat tätt inom det borgerliga blocket som har gått under namnet Alliansen.

Sverigedemokraterna är liksom tidigare, positiva till att ge sitt stöd till de borgerliga. Partiledare Jimmie Åkesson meddelar samtidigt att partiet förväntar sig att Moderaterna ska förhandla med de borgerliga, skriver SVT.

Redaktören Ingemo Lindroos

Ingemo Lindroos: Skakig vår väntar svenska regeringen

Moderaterna är redo att fälla regeringens budget i Sverige.

Diskussion om artikeln