Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Blixtmöte för Hangö stadsstyrelse om McDonald

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 13:58.
Jouko Kavander
Bildtext SDP:s Jouko Kavander som får svinga ordförandeklubban i stadsstyrelsen två måndagar i rad.
Bild: Yle/ Jonas Sundström

Med några dagars varsel är stadsstyrelsemedlemmarna i Hangö inkallade för att diskutera sitt beslut de gjorde för några dagar sedan i fallet med den avskedade hvc-läkaren Outi McDonald. Artikeln är uppdaterad 20.1 med beredningens förslag.

Stadsstyrelsen i Hangö håller ett extra möte inkommande måndag (23.1). Ledamöterna är inkallade med kort varsel. De fick möteskallelsen på onsdag eftermiddag (18.1).

Det är en endast ett ärende som ska behandlas, fallet med hvc-läkaren Outi McDonald.

Styrelsen avslutade redan processen

Stadsstyrelsen beslöt endast för några dagar sedan (16.1) att inte föra fallet vidaretill Högsta förvaltningsdomstolen utan valde att avsluta rättsprocessen. Outi McDonald hade fått rätt av förvaltningsdomstolen i att hon blivit olagligt uppsagd av Hangö stad.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell sade tidigare till Yle Västnyland att stadsstyrelsens beslut om att avsluta rättsprocessen krockar med det tidigare beslutet i fullmäktige om att avskeda McDonald.

- Fattar man felaktiga beslut så är man tvungen att korrigera dem, sade han.

Ett annat sätt att gå vidare är att föra frågan till fullmäktige.

- I och med att ärendet har initierats av fullmäktige så är det rimligt att fullmäktige är den som tar ställning till om det ska fortsätta eller inte.

Hangö stad kan överklaga Helsingfors förvaltningsdomstols beslut till Högsta förvaltningsdomstolen inom 30 dagar. Beslutet från Helsingfors förvaltningsdomstol är daterat den 28.12.2016.

Nästa fullmäktigemöte är inprickat till den 7.2.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Förslagen inför det extra styrelsemötet

I beredningen påpekas att det är fullmäktige som ska fatta beslut om man ska besvära sig vidare eller inte, inte stadsstyrelsen. Samtidigt är det bråttom eftersom besvärstiden går ut den 30 januari.

I beredningen till mötet sägs därför att stadsstyrelsen nu har två alternativ då ett nytt beslut fattas:

1. Ett alternativ är att stadsfullmäktige håller ett extra fullmäktigemöte innan den 30 januari.

2. Det andra alternativet är att stadsstyrelsen på mötet beslutar sig för att besvära sig vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Staden lämnar då in besväret trots att nästa fullmäktigemöte inte har hållits. På fullmäktigemötet den 7 februari fattar sedan politikerna beslut om man ska besvära sig eller inte. Om de anser att man inte ska besvära sig så kan man ta tillbaka besvären från Högsta förvaltningsdomstolen.

Stadsstyrelsen ska på måndagens möte också få ta del av ett icke offentligt revisionsprotokoll som stadens revisor presenterar.

Artikeln har uppdaterats med beredningens förslag den 20.1. klockan 13.53.

Diskussion om artikeln