Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvia blev officiellt Viria

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 15:47.
Anvia bolagsstämma.
Bildtext Arkivbild: Anvia bolagsstämma i juni 2016
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Vasa läns telefon som blev Anvia heter numera Viria-koncernen, namnet slogs fast på en extra bolagsstämma på torsdagen. Viria-koncernen har ett nytt verksamhetsområde och en ny strategi jämfört med Anvias telecomsektor som köptes upp av Elisa 2016.

Det nya Viria-bolaget fokuserar bland annat på säkerhetsteknologi, datanät och svensk TV-service. Ett nytt utvecklingsbolag, Viria Idea har också bildats och till det bolaget sökes för tillfället en chef.

Ändringar i bolagsordningen

Viria kommer att ha färre medlemmar i både styrelse och förvaltningsråd än vad Anvia en gång hade. Styrelsen minskar med några personer medan förvaltningsrådet minskar från 30 till 18 personer.

En ny regel som skall skydda mot en kapning av företaget har också tillkommit. Tidigare har ett enskilt företag bara kunnat använda högst tio procent av sina röster medan koncernen har kunnat använda fler röster. Tioprocentsregeln kommer nu också att gälla koncernen.

- Den här regeln skyddar mot en kapning av företaget, säger professor Vesa Routamaa som är ordförande i föreningen för de små aktieägarna i Anvia.

- Hade den här regeln funnits tidigare hade inte Elisa kunnat ta över Anvia.

Den enda ändringen som skedde under bolagsstämman var frågan om vilken majoritet som krävs för ändringar i bolagsordningen. Förslaget var att enkel majoritet skulle räcka men bolagsstämman gick enhälligt in för att bibehålla den gamla regeln om trefjärdedelsmajoritet.

Bolagsstämman kritiserade Virias ledning för att det nya namnet redan använts i marknadsföringen trots att det officiellt godkändes först på torsdagen.

Diskussion om artikeln