Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trupper från Senegal gick till attack i Gambia för att stöda nya presidenten

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 23:20.
Adama Barrow (i mitten) inför ett möte i Banjul med afrikanska ledare i december 2016.
Bildtext Nye presidenten Adama Barrow i mitten (i blått)
Bild: AFP / Lehtikuva

Trupper från Senegal har gått till attack i grannlandet Gambia för att stöda Adama Barrow, som har valts till ny president. Den tidigare presidenten Yahya Jammeh har vägrat lämna ifrån sig makten, trots att han förlorade presidentvalet.

Det är än så länge oklart vilken form av attack det är fråga om, men en senegalesisk överste säger till nyhetsbyrån Reuters att det är fråga om betydande attacker på land, i luften och till havs under operationen "återställ demokratin".

Också Nigeria har meddelat att man är redo att sända trupper till Gambia för att försäkra att Adama Barrow, som vann presidentvalet, kan tillträda.

Barrow svor på torsdag kväll presidenteden i Gambias ambassad i Senegal, eftersom det inte bedömdes vara säkert not för honom i Gambia.

- Jag står ödmjukt här inför er, på den här dagen som hela Gambia alltid kommer att minnas, sade han i sitt installationstal.

Han tackade alla som har stått vid Gambias sida under den senaste tiden.

På gatorna i Gambia utbröt jubel efter att Barrow hade svurit eden. Ceremonin visades direkt i tv i Gambia.

Barrow segrade över Yahya Jammeh i valet i december. Jammeh, som styrt i 22 år.

Barrow uppmanade soldaterna att vara lojala mot honom och inte göra motstånd om trupper från andra västafrikanska länder kommer in för att flytta bort Jammeh.

Uppdaterad klockan 22.55 med att attacker har inletts.

Diskussion om artikeln