Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tvillingarna firar sin femtioårsdag - med Donald Trump!

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 05:49.
Trumpanhängarna Michael (t.v.) och Mark Gladden.
Bildtext Här är våra biljetter! Michael (t.v.) och Mark Gladden.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Washington fylls nu av Trumpsupportrar, bland dem tvillingarna Michael och Mark Gladden, som i dag firar sin femtioårsdag med sin idol. Fast det är rätt många andra som också anlänt till installationsfesten.

På torsdagen anlände USA:s blivande president Donald Trump till USA:s huvudstad för att formellt inviga festligheterna i samband med presidentinstallationen, som äger rum i dag fredag.

Trump deltog bland annat i en välkomstkonsert vid Lincolnmonumentet i Washington tillsammans med sin hustru Melania, barn och barnbarn. Ett myller av Trumpsupportrar lyssnade på den patriotriska musiken som spelades av bland annat militärorkestrar och countryband.

Trump-prylar till salu.
Bildtext Trumpprylar säljs överallt i Washington.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Virginia är på plats tillsammans med sin make. Hon jobbar inom äggindustrín i delstaten Kansas och talar beundrande om den blivande presidenten och hans affärssinne. Hon ser fram emot ceremonin.

- Jag är så stolt över att vara amerikan. Den här processen har funnits i över hundra år och att få ta del av den är väldigt speciellt, säger Virginia.

Virginia från Kansas.
Bildtext Virginia.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

"Det är magiskt"

Mabel D’Souza som är på plats med sin släkt har kommit till Washington från delstaten Delaware.

- Det här är en väldigt högtidlig stund för USA. Det är magiskt, säger hon.

Fr.v. Andre, Rudy, Mabel och Louella D’Souza.
Bildtext Fr.v. Andre, Rudy, Mabel och Louella D’Souza.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Liksom många andra har hon höga förväntningar på den nya presidenten.

- Det är spännande. Vi förväntar oss en förändring och jag tror den här mannen kommer att lyckas.

Hoppas på bättre handelspolitik

Också Robin och Ron Clark väntar sig att saker blir bättre. De odlar pistagenötter, mandel och majs i Kalifornien, men fick en inbjudan till installationen och ville vara på plats. De deltog i ett insamlingsevenemang for Trump när Trump besökte Kalifornien under valkampanjen, och misstänker att det var därför inbjudan kom med posten.

- Jag förväntar mig att han ska göra allt det han sagt att han ska göra vad det gäller handelspolitik och immigration, säger Ron Clark.

Trumpsupportrarna Robin och Ron Clark före presidentinstallationen 2017.
Bildtext Robin och Ron Clark.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Många röda kepsar

Presidentinstallationen syns överallt i centrum av Washington. Gatorna kring Kapitolium är avstängda för bilar. Polisen är närvarande både på marken och i luften där helikoptrar ständigt smattrar förbi. I trakterna kring Vita huset säljs Trumptröjor och plojknappar i vart och vartannat gathörn. De röda kepsarna med Trumps valslogan Make America Great Again pryder många hjässor.

Trump-pinser inför presidentinstallationen den 20 januari 2017.
Bildtext Bästsäljaren bland plojknapparna är den som berättar att man varit på plats.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Michael och Mark Gladden är däremot klädda i en varmare variant, en stickad Trumpmössa med siffran 45 i pannan - Trump blir USA:s 45:e president. De har kommit till Washington för att fira både Trump och sig själva. De fyller nämligen femtio år i dag och har drömt om att få fira sin femtioårsdag i publiken när Donald Trump svärs in som president. Michael jobbar inom finansbranschen i Virginia och Mark på ett rehabiliteringshem i Kalifornien.

De bokade hotell och flyg, men de hade inga biljettter till installationen. Därför gick de omkring med Trump-skylten i högsta hugg och frågade folk om någon kunde hjälpa dem med att skaffa biljetter, berättar Michael.

- Jag köpte skylten och Mark köpte mössorna och vi promenerade framför Vita huset.

Då kom en kvinna fram till dem och frågade om det var sant att det var deras födelsedag den 20 januari.

- Och jag svarade att ja, det är vår femtioårsdag. Och hon sade, att hennes föräldrar från Minnesota kunde inte komma, vill ni ha deras biljetter?

Tack vare damens föräldrar får nu Michael och Mark fira sin femtioårsdag med sin idol, Donald Trump.

Diskussion om artikeln