Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den mytomspunne knarkkungen El Chapo utlämnas till USA

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 06:41.
Knarkbossen Joaquín Guzmán greps den 22 februari 2014.
Bild: EPA/MARIO GUZMAN

El Chapo, som egentligen heter Joaquin Guzmán, lyckades rymma från två mexikanska högsäkerhetsfängelser.

Den mexikanska regeringen beslöt att lämna ut Guzmán redan i maj, efter att de fått ett löfte om att han inte kan dömas till döden. Knarkkungens advokater överklagade domen, men nu har högsta domstolen gett avslag.

Guzmán har varit ledare för Sinaloa-kartellen i Mexiko och har varit ansvarig för smuggling av kokain från Colombia till USA via Mexiko. Han misstänks för ett antal brott i USA.

Flera spektakulära rymningar

Guzmán har lyckats rymma från mexikanska högsäkerhetsfängelser två gånger. Han rymde från fängelset år 2001 efter att ha lyckats muta vakterna. Han lyckades hålla sig undan lagens långa arm i över tio år, men greps igen år 2014.

År 2015 rymde han från högsäkerhetsfängelset Altipano genom en tunnel från duschen i sin cell. Den 1,5 kilometer långa tunneln ledde till en byggnad utanför fängelseområdet där Guzmáns medhjälpare ostört kunde gräva fram flyktvägen.

Han greps på nytt för ett år sedan efter att ha varit på rymmen ett halvår.

Riksåklagaren Areli Gomez Gonzalez (på huk) bekantar sig med Guzmans flykttunnel.
Bild: EPA/MEXICAN PROSECUTOR OFFICE

Guzmán har blivit något av en mexikansk folkhjälte efter den spektakulära rymningen år 2015. Innan han greps lät han sig intervjuas av skådespelaren Sean Penn.

I intervjun, som publicerades i tidningen Rolling Stone kort efter att Guzmán hade gripits på nytt, sade han att han inte ångar sina brott. Han sade att han var tvungen att ge sig in i knarkbranschen vid femton års ålder för att överleva.

- Det enda sättet att få pengar till mat för att överleva, är att odla marijuana. Jag började odla och sälja i den åldern, det är vad jag kan säga, sade Guzmán i Penns artikel.

Diskussion om artikeln