Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gambias expresident har fått tidsfrist - vid lunch ingriper grannländerna militärt

Från 2017
President Yahya Jammeh med sin hustru Zineb Jammeh under ett besök i Vita Huset i augusti 2014
Bildtext President Yahya Jammeh med sin hustru Zineb Jammeh under ett besök i Vita huset i augusti 2014
Bild: UPI/All Over Press

Försöken att få Gambias ex-president Yahya Jammeh att lämna över makten fortsätter. De västafrikanska trupperna som gick in i Gambia igår har gett presidenten en tidsfrist.

De västafrikanska staternas ekonomiska samarbetsorgan Ecowas har gett Jammeh tid till klockan 12 lokal tid (14 finsk tid) att lämna ifrån sig makten.

Styrkor från flera västafrikanska länder gick på torsdagskvällen in i landet. De ska ha avfyrat några varningsskott, men sedan avbrutit operationen.

- Vi har avbrutit operatioinen och gett honom ett ultimatum. Om han inte har lämnat Gambia vid lunchtid kommer vi verkligen att ingripa militärt, säger Marcel de Souza som är chef för Ecowas.

FN stöder grannländernas linje

En delegation med högtuppsatta personer från Gambias grannländer och FN-representanter ska försöka nå en politisk lösning. FN:s säkerhetsråd har sagt att man godkänner att Ecowas ingriper militärt, men att man hoppas på en politisk lösning.

- Vi tror in i det sista på att vi kan nå en lösning genom att prata, säger Marcel de Souza.

Omkring 7 000 soldater från bland annat Senegal, Ghana, Togo och Mali är beredda att ingripa. Nigerias militär har låtit spaningsflyg flyga över Mali.

Barrow svors in som president

Adama Barrow, som segrade i presidentvalet i december, svors på torsdagen in som Gambias nye president i landets ambassad i Senegal. Han har erkänts av omvärlden, men Gambias parlament stöder fortfarande Jammeh.

Barrow har sagt att han tänker stanna i Senegal tills militäroperationen i Gambia har avslutats. Jammeh tog makten efter en kupp år 1994. Han har styrt landet med järnhand och misstänks för ett stort antal människorättsbrott.

Diskussion om artikeln