Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Island skakas av ung kvinnas mystiska försvinnande

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 14:03.
Reykjavik i februari 2003.
Bild: Wikimedia Creative Commons/ Andreas Tille

20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann tidigt på lördagsmorgonen efter att ha festat i huvudstaden Reykjavik. Försvinnandet har väckt stor uppståndelse.

De sista bilderna på Birna är från en övervakningskamera kring femtiden på lördagsmorgonen, när hon går längs en gata i Reykjavik. I närheten fångades en röd Kia Rio på bild av andra övervakningskameror.

Ungefär 25 minuter senare stängdes Birnas mobiltelefon av i närheten av hamnstaden Hafnarfjördur utanför Reykjavik. En röd Kia Rio syntes också där på övervakningsbilder, när den parkerade i närheten av det grönländska fiskefartyget Polar Nanoq kring 6.30.

Det isländska rundradiobolaget RUV har delat bilder av Birna och Kian på Twitter.

På söndagen hittades Birnas svarta Dr Martens-kängor i hamnen. Polisen kunde sedan konstatera attt den röda Kian hade hyrts av fiskare som arbetade ombord på Polar Nanoq.

Tre gripna

När spåren till Polar Nanoq klarnade hade fartyget redan lämnat Hafnarfjördu. Fartyget fick order om att vända tillbaka och eskorterades av den isländska och den danska kustbevakningen.

Den isländska polisens specialenhet Viking fördes ut med helikopter för att intervjua besättningen. Tre fiskare har gripits misstänkta för att ha kopplingar till fallet.

Polisens tekniker har finkammat fartyget, men man har inte hittat några spår av Birna. Polisens dykare har letat efter henne både i hamnområdet och i vattnet kring fartygen och längs kajer och pirar.

Polisen har också fått tillstånd av en domstol att hämta in telefon- och bankuppgifter.

Våldsbrott ovanliga på Island

Kriminalromansälskare världen över har fått bekanta sig med den isländska polisens arbete via författaren Arnaldur Indriðasons böcker. En rad spännande TV-serier och filmer har också beskrivit hur brutala våldsbrott nystas upp på den lilla ön.

I verkilgheten är brott mycket ovanliga på Island, framförallt våldsbrott. Sedan år 2001 har det i medeltal skett 1,8 mord per år bland Islands drygt 300 000 ivnvånare.

Den statistiken påverkas av att det år 2002 skedde fyra mord på önationen. År 2003, 2006 och 2008 registerades inte ett enda mord på Island. Första gången polisen sköt mot en misstänkt var år 2013.

Birnas försvinnande har chockat islänningarna och dominerat medierna hela veckan.

- Vi är som en enda stor familj och behöver varandra. Vi måste hålla ihop för att överleva på denna ö, säger sociologen Helgi Gunnlaugsson.

De isländska mördarna är ofta alkohol-eller drogpåverkade, eller lider av psykiska problem.

Diskussion om artikeln