Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Barn som får barn

Från 2017
Uppdaterad 22.01.2017 16:28.
Maria Sundblom Lindberg och Alex Westerlund.
Bild: Parad Media

Jag ansträngde mig länge. Gjorde arkeologiska utgrävningar i långtidsminnet, blundade och tänkte. Men jag kunde faktiskt inte komma på en enda gång i barndomen eller ungdomen som jag skulle ha fått höra att det är fint att bli med barn, att en graviditet kan vara härlig och att ungar är en gåva OCKSÅ om man är ung. Däremot hade jag läst hyllkilometer med romaner som handlat om precis tvärtom: att det är en katastrof, ett fatalt misstag och en förstörd framtid att bli med barn som ung kvinna.

Böckerna jag läste var skrivna på 70-talet och fastän tiden gick löjligt långsamt i det brunblommiga tonårsrummet händer det stora saker ute i världen. Det är de första årtiondena i kvinnans historia som hon själv kan bestämma över sina graviditeter och det är en revolution. På alla plan. P-pillret ger äntligen kvinnan makt över sin egen kropp och den fantastiska möjligheten att njuta utan rädsla.

Men förhoppningarna finns också på att det lilla pillret, förutom att hindra oönskade graviditeter, även ska få slut på oönskad fattigdom och oönskade giftermål. Medan alla önskade studier och hängivna satsningar på arbetslivet nu skulle vara möjliga, utan att kombinera dem med celibat.

Maria Sundblom Lindberg, Alva och Katarina Gäddnäs sitter på golvet.
Bildtext Maria, Alva och mormor Katarina Gäddnäs.
Bild: Parad Media

När jag sitter på den tjocka mattan i cirkuslägenheten mittemot en tonårsmamma så inser jag att jag ännu ser på tonårsgraviditeter genom ett par tjockbågade 70-tals brillor, men att det nu är dags att byta upp sig, till progressiva linser. Det är inte längre en katastrof att bli med barn och det kan gå riktigt bra för alla inblandade om man bara bryr sig om varandra.

Missförstå mig inte, jag har nu inte trillat ner i det andra diket för att de nya brillorna är på. Det finns INGET som är så allvarligt för mig som barn och barns utsatthet, men jag har också sett så många 40-åringar som levt i etablerade förhållanden och som bara bryr sig om sig och sitt så jag vet att ålder inte är en garant för omsorg.

Alva och Alex pysslar med familjens yngsta.
Bildtext Den unga familjen pysslar tillsammans..
Bild: Parad Media

Men flocken är en garant. En ung mormor som bryr sig. En farmor som längtat ett helt liv efter smått. Syskon som gärna matar. En mormors far som tryggar upp bakom. En gård, ett sammanhang, en släkt…det bär långt. Att vara en ensam mamma är nog tyngre än att vara en ung mamma.

Maria Sundblom Lindberg, Alva Gäddnäs och Alex Westerlund vid matbordet.
Bildtext Maria, Alva och Alex Westerlund vid matbordet
Bild: Parad Media

Men det unga föräldraskapet är förstås ändå inget att eftersträva. Barn ska inte få barn för fast det hos människan finns en biologisk mognad till fortplantning så finns det inte en emotionell. Erfarenhet är nödvändigt. Rätt partner är viktigt och förmågan att själv avstå är förutsättningen för ett good enough föräldraskap.

Många dissar kyrkans trista sexualmoral, men det är faktiskt just det här som finns bakom: Vilken är den bästa möjliga starten för en liten bebis? Vilken är den bästa möjliga starten på ditt vuxna liv? Ligga är nämligen inte bara pleasure…

Alva och mormor Katarina Gäddnäs med familjens yngsta.
Bildtext Alva och mormor Katarina Gäddnäs med familjens yngsta.
Bild: Parad Media

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln