Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Paul Oxley: Jag har lärt mej av mina misstag!

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 15:28.
Paul Oxley's Unit på Alexandersteaterns scen.
Bildtext Paul Oxley's Unit på Alexandersteaterns scen.
Bild: Henkka Niemistö

Paul Oxley´s Unit har överlevt i nästan fyra årtionden, givetvis lite till och från men bandet lever och mår bra just nu. Nu gästar de programmet Nästan unplugged.

Man talar ofta om det ljuva 80-talet. Och för vissa var det faktiskt så eftersom musikindustrin fungerade helt annorlunda då. Det fanns inga självklara sociala medier, ingen digital hysteri vilket gjorde att respekten för artisteriet och det musikaliska hantverket var någonting helt annat på den tiden.

- När Paul kom upp med lite nya låtar för några år sen så trodde jag aldrig att jag skulle se mej sitta i en turnébuss på väg till Jyväskylä igen. Den tiden var liksom förbi, säger basisten och radioredaktören Kjell Ekholm.

- Men som det nu oftast går, så far saker framåt av bara farten och så är man där igen, skrattar han.

- Jag vet inte vad som händer med mej nu för tiden men jag är rätt nöjd nu, det är de små sakerna som gör livet värt att leva, säger Paul Oxley. Jag kan gå i skogen och fota fåglar och sen bara sitta där en hel dag och det är väldigt skönt!

Gitarristen Uffe Enberg minns tillbaka och konstaterar att om Paul aldrig hade kommit med sina låtar till Ekenäs i tiden så skulle han aldrig ha haft det musikerliv han fått vara med om. Dessutom har man fått syssla med det man tycker allra mest om i livet!

- Det här är ett team arbete av sällan skådat slag och visst har vi ju varit irriterade på varandra, och är det ännu ibland, tillägger han. Men till slut så vinner ändå det positiva och vi fokuserar på det viktigaste – musiken!

Programmet är inte längre tillgängligt
Melkein unplugged: Paul Oxley´s Unit - trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På en bakgård i Ekenäs

Allting startade en gång i tiden på ungdomsgården i Ekenäs. Året var 1979 och den unge engelsmannen Malcolm Campbell hade träffat kärleken i England i form av en finlandssvensk lärarinna som sedan ville återvända till hemstaden Ekenäs. Malcolm tog sin gitarr, en kappsäck och åkte med till Finland. Resten är historia, ett stycke pophistoria!

Här kan vi dessutom avslöja att före Malcolm tog namnet Paul Oxley som resulterade i gruppens nuvarande namn så hette bandet en kort tid Bob Spika and the Radio.

Paul och de övriga bandmedlemmarna är överens om att nyckeln till allting var att de klickade så bra med varandra från första stund.

- Vi hade ganska samma musiksmak, minns han.

Däremot har jag nog haft svårt att anpassa mej till den finska mentaliteten och kulturen, tillägger han men säger att han trivs bra i Helsingfors just nu.

- Fast jag drömmer nog om en liten gård på den engelska kusten sen när jag skall pensionera mej nån dag.

- När jag återvände till Finland för många år sen så ville jag bara fokusera på det mest elementära, d.v.s musiken, säger Paul. Dessutom har jag lärt mej av mina misstag och kanske har en ödmjukare attityd till allting nu.

Mer än en familj

Under de intensiva åren i början av -80 talet så blev vi väldigt sammansvetsade. Man kan kanske säga att man kände sina bandmedlemmar bättre än sin egen familj, säger Kjell Ekholm. Den vänskapsgrund vi hade och har är enormt stark och det skall nog mycket till förrän vi skall bli ovänner tillägger han.

Trummisen Nicke Björkqvist som spelat med “endast” tjugo år tyckte det var häftigt att en gång i tiden få komma med i bandet! De här killarna var ju lite av legender redan på 90-talet för en ung Ekenäskille som jag, säger han.

Paul Oxley's Unit tillsammans med Nästan unpluggeds stråkar.
Bild: Henkka Niemistö

Bandets största hits Terry´s inside och Spanish Bars har spelats oavbrutet i finländsk radio sedan starten i början av 80-talet. De ingår naturligtvis i Nästan Unplugged-programmet tillsammans med bandets andra hitlåtar. Vi får även höra låtar från den senaste plattan och ett gästframträdande av Pauls döttrar Lori och Niki Campbell.

- Det var både viktigt och roligt för mej att få över mina vuxna döttrar till Finland för att medverka i programmet.

Nu tror jag de äntligen förstår vad jag hållit på med här i alla år, säger Paul.

Text: Niklas Rosström

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnittet med Paul Oxley´s Unit sänds i Yle Vega måndag 23.1.2017 kl. 19.22 i programmet Vår musik. Vill du tjuvlyssna på radioprogrammet redan innan tv-sändningen så publiceras det på Arenan på fredag 20.1.2017 kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas samma dag i programmet Vega Kväll.

Programmet är inte längre tillgängligt
Melkein unplugged: Paul Oxley´s Unit - bitar ur intervjun - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln