Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Klar förbättring i avloppsreningen på Kimitoön

Från 2017
Avloppsreningsverket i Dalsbruk.
Bildtext Reningsverket på Tyska holmen.
Bild: Yle/Monica Forssell

Jämfört med ett genomsnitt mellan åren 2010 och 2015 var utsläppen av miljöbelastande ämnen mindre under 2016. Utsläppen av de olika ämnena hade minskat med allt mellan 24 och hela 86 procent. Det visar en rapport, baserad på månatliga mätningar, som Sydvästra Finlands vatten- och miljöforskning utfört.

- Resultatet tyder på att det renoverade reningsverket på Tyska holmen i Dalsbruk börjar ge effekt, säger Raimo Parikka, tillförordnad vd för Kimitoöns vatten i ett pressmeddelande.

Under åren 2010 – 2015 hade Kimitoön tre olika vattenreningsverk i bruk, men i oktober 2015 stängde verket i Kimito och under våren 2016 stängdes Lammala reningsverk i Västanfjärd. Därefter leddes allt avloppsvatten till det förstorade och förbättrade verket på Tyska holmen.

Den totala volymen avloppsvatten på Kimitoön ökade med sex procent under 2016 jämfört med åren 2010-2015.

Eftersom allt avloppsvatten nu leds ut i Falköfjärden har utsläppsvolymen ökat med 65 procent. Men på grund av den effektiverade reningen har till exempel ett miljöbelastande ämne som ammoniumkväve minskat med 35 procent jämfört med tidigare.

- Vi väntar oss ett ännu bättre resultat eftersom vi sedan sommaren 2016 använder metanol som en tillsats för att ytterligare effektivera reningen, säger Parikka.

Diskussion om artikeln