Välkommen till framtidens kommun!

Det råder apati på en del håll på kommunfältet. Kommunerna blir av med en stor del av sina uppgifter i samband med vård- och förvaltningsreformen. I Lappträsk tror man ändå på framtiden.
Det är mulet och vått då Yle Nyheter besöker kyrkobyn i Lappträsk för att ta en titt på den omtalade Klockarparken invid kommunkansliet. Den här tiden på året ser parken inte så underlig ut, men i juni ska här finnas bland annat en busklabyrint och picknickplats. I den ätbara delen av parken ska man få smaka på växterna.
Klockarparken är ett exempel på hur invånarna i ett tidigt skede kan tas med i planeringen av kommunala ärenden. Kommuninvånarna fick fritt komma med idéer om vad de vill ha i parken, och många av idéerna förverkligas.
Lappträsk kallar sig för en människoorienterad kommun.
Kenneth Levin var en av dem som var med och kom med åsikter om parken. Han är mycket nöjd med det nya sättet att arbeta.
- Jag är mycket glad över en sådan här direkt möjlighet att påverka i ett tidigt skede. Det här är närdemokrati om något!
Kommundirektören eld och lågor
Inne på kommunkansliet förevisar kommundirektör Tiina Heikka ivrigt parkplanerna. Parken kommer otvivelaktigt att bli storartad då den blir klar.
Det är ändå inte bara i parkplaneringen som det nya sättet att arbeta syns. Heikka vill att hela kommunens arbete genomsyras av tanken om en människoorienterad kommun.
- Det viktigaste är att människan kommer först. Vi vet inte bäst hur man producerar kommunal service. Människorna vet själv vad de behöver och vill ha, säger Heikka.
Detta är framtidens melodi
Det förekommer en hel pessimism på kommunfältet inför de stora reformerna de närmaste åren. Vård- och förvaltningsreformen gör till exempel att kommunerna i framtiden har mycket lite att göra med social- och hälsovård.
Nya sätt att engagera invånarna behövs och Lappträsk tror sig ha hittat på en fungerande form av närdemokrati.
Tiina Heikka är dessutom inte helt övertygad om att kommunernas roll till slut blir så liten som har sagts.
- Jag ser att det är jätteviktigt att vi hjälper människorna i hur man använder de nya servicemodellerna.
Dags att pruta på reviren
Kommunalvalet i april är en utmaning för såväl partier, kandidater, väljare som kommuner. Ingen vet med säkerhet vad fullmäktigeledamöterna ska göra.
Fullmäktigeordförande i Lappträsk, Christina Mickos (SFP), tror att kommunerna har en viktig roll att spela i framtiden. Om invånarna ska fås engagerade i de nya formerna av demokrati måste politikerna och tjänstemännen också vara med.
- Det förutsätter att både beslutsfattare och tjänstemän är beredda att pruta lite på sina egna revir och egon och våga öppna sig för att höra vad människorna säger på riktigt.