Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mediepodden: Är det okej att mumintrollet låter annorlunda i framtiden?

Från 2017
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Bildtext Micaela Röman och Alex Fager.
Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström

Den finlandssvenska mediepodden funderar på framtidens utmaningar med streamingtjänser för mediehusen och favoriter som förändras med tiden.

Finländare i åldern 15-29 använder mera tid på streamingtjänster än på videoinnehåll via traditionell tv. Det här är en sanning som ofta uttalas i mediekretsar och som nu också undersökts av Yles publikforskning i samband med en samnordisk publikundersökning.

De är alltså inte så konstigt att utbudet av katalog- och streamingtjänster i Finland ökar. För en tid sedan landsteg Amazon Prime och nu nylanserar Bonnier-ägda C more. Lockbetet är en nydigitaliserad version av klassiska Mumin. Muminserien kommer att göras tillgänglig i katalogtjänsten med HD-kvalitet och nya röster.

Den finlandssvenska mediepodden frågar sig om kulturskatten Mumins röster tål en uppdatering och huruvida animationer av klassiker lever kvar i barnens medvetande enbart med föräldrarna som motor.

Med de nya katalogtjänsterna lägger tittarna också märke till fler överlappningar och likriktningar i innehållet, t.ex. C more erbjuder till delar samma innehåll som HBO Nordic.

Den finlandssvenska mediepodden tror att vi, inom fem till tio år, kommer att se några större kommersiella aktörer vid sidan om public service-husens playtjänster. Och att dessa kommer att påminna en hel del om hur broadcastkanalernas profiler ser ut för tillfället.

Den största utmaningen för mediehus idag blir därmed live-innehållet med nyheter, sport och aktualiteter i spetsen. Dessa fungerar fortfarande ypperligt i gammaldagstv, men kunde lika gärna erbjudas inom ramarna för en streamingtjänst.

Hur fördelar sig ditt tittande över streamingtjänster och traditionell tv?

Den finlandssvenska mediepodden är en Svenska Yle podcast som görs av Alex Fager och Micaela Röman.

Den finlandssvenska mediepodden: Är vi ok med att Muminmamman låter annorlunda i framtiden och är 2017 podcastens år?

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln