Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Berners trafikvisioner modiga och fördomsfria

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 05:07.
Statsminister Juha Sipilä.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Statsminister Juha Sipilä (C) betecknar trafik- och kommunikationsminister Anne Berners (C) trafikvisioner som modiga och fördomsfria.

Berners förslag till trafikreform prisas av Sipilä; om förslaget förverkligas kommer nya affärsverksamhetsmodeller enligt honom att föra med sig klart mera pengar för investeringar för vägnätet.

- Minister Berner har utfört regeringens utredningsuppgift väl. Det är naturligtvis inte fråga om någon privatisering, försäljning av nationalegendom eller att man låter marknadskrafterna fritt härja på våra vägar, skriver Sipilä.

Sipilä skriver i sin blogg att vi i Finland inte är vana vid denna typ av ny politisk kultur där utredningar går på utlåtanderunda och de diskuteras öppet och allmänt innan regeringen tar sig an saken.

Regeringen strävar enligt Sipilä alltid efter bästa möjliga slutresultat, så om något bör ändras så ändras det.

"De flesta överens om att våra vägar behöver åtgärder"

Statsministern påpekar i sin blogg att alla politiska beslutsfattare, liksom också största delen av finländarna, anser att våra vägar håller på att förfalla och att man måste hitta på nya sätt att åtgärda saken.

Anne Berner framför publik och mikrofoner på presskonferensen.
Bildtext Trafikminister Anne Berner. (C)
Bild: Lehtikuva

Han anser att saken fått bero alldeles för länge.

Enligt Sipilä måste man också börja förbereda sig för en tid då elbilar i allt högre grad tar över på bekostnad av bilar med förbränningsmotor och premisserna för bilägandet är stadda i förändring.

Det som man nu gör är att man letar efter alla tänkbara problem som förslaget för med sig och man vill med alla medel avsäga sig det - som om det nuvarande tillståndet är optimalt.

Nu behövs en konstruktiv diskussion utgående från den modiga utredningen, slår Sipilä fast.

Diskussion om artikeln