Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bilbranschen behöver snabba skattebesked

Från 2017
Uppdaterad 21.01.2017 11:37.
Bilar till salu i Karleby
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Frågorna kring vinnare och förlorare kring det nya bilskatteförslaget hopar sig. Den som köpt eller nu köper ny bil, gör en risktagning med förhoppning om att staten gottgör betald skatt om och när bilskatten avskaffas.

De nya bilarna står parkerade i rader i den välupplysta utställningshallen i Vanda. Bredvid varje bil finns en utförlig prislapp, som främst betonar det skattefria priset.

På de dyrare stadsjeeparna kan bilskatten gå lös på en fjärdedel av priset, eller runt 25 000 euro. Köper du bilen i dag betalas den skatten. Men nästa år kan bilen bli lika mycket billigare.

Men ännu råder osäkerhet.

- På sikt är det säkert ett bra förslag. Vi har väntat på att skattebördan flyttas från köpet till användningen. Än så länge är det bara ett förslag, så det orsakar problem för konsumenterna att fatta beslut, säger Lasse Ahlstedt, som är vd för Volvo cars Finland.

Lasse Ahlstedt, vd för Volvo cars Finland
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Vad vill kunderna veta?

- De vill veta om de kan vänta sig någon kompensation för en skatt som betalas i dag. Vi väntar att det ska komma klara besked.

Vad svarar ni kunderna?

- Vi kan inte säga annat än att det är ett förslag – och att vi inte vet vad som kommer att ske. Det kan hända att det inte händer någonting, säger Ahlstedt.

En stor fråga är också hur de som nyligen köpt ny bil behandlas skattemässigt. Kommunikationsministern, Centerns Anne Berner har inte kunnat ge andra besked åt bilköparna än att ministeriet spånar på förslag för kompensation för de som köper ny bil i år.

- Det har genast påverkat handeln. Det har inte stoppat totalt, men visst är det lugnare, säger Ahlstedt.

Även priset på begagnade bilar väntas sjukna betydligt om och när skattesänkningen sker. Det innebär att också värderingen av bytesbilar blir knepig. Ahlstedt tror att den saken varierar mellan återförsäljare, men att skatteplanerna också redan påverkar begagnade bilar.

Förverkligas skattefria priser?

Många finländare har redan besökt Trafi:s kostnadsberäkningstjänst på nätet för att jämföra olika alternativ, hur de egna bilkostnaderna påverkas.

Men frågetecknen finns ännu kring föreslaget som nu går på remissrunda, för att klarna till budgetmangligen. Men en fråga som är oavhängig de politiska besluten, är om skattelättnaderna fullt ut gynnar konsumenterna.

Vid den senaste sänkningen av bilskatten realiserades sänkningen till 89 procent på konsumentpriserna. Hur går det nu?

- Personligen tror jag skattesänkningen fullt ut gynnar konsumenterna. Jag kan inte tala för konkurrenternas räkning, men senast skatterna sänktes blev effekten mer än 100 procent för kunderna, så jag tror det går på samma sätt nu, säger Lasse Ahlstedt.

Diskussion om artikeln