Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jörn Donner: Jag vill inte leva om mitt liv

Från 2017
Uppdaterad 22.01.2017 11:23.
Jörn Donner.
Bild: Yle/Parad Media

– När man befinner sig närmare döden än födelsen, så kan det ju hända att man saknar ungdomen.

Det säger Jörn Donner, en av våra mest produktiva konstnärer. Han är känd som författare, politiker, producent och filmskapare, Finlands enda Oscarvinnare och en ärlig samtidskritiker.

Finland är inte alls så jävla underbart.

Trots att han kan sakna sin ungdom skulle han inte vilja leva sitt liv igen. Det har han begått för många misstag för, säger han. Och det har funnits tider då han inte har varit produktiv utan snarare gått i stå.

– Jag hade perioder då jag söp ganska mycket, och då får man inte mycket till stånd. Dessutom har jag tidvis suttit inspärrad på sjukhus och inte skapat något alls.

Skrivandet är meningen med allt

Den sextiofemte boken, SuomiFinland, finns nu i bokhandeln både på svenska och finska. Och när Jörn Donner ser tillbaka på sitt liv konstaterar han att det är rollen som författare som är den allra viktigaste för honom.

– Det är för att skriva som jag finns till. Det är det som är meningen med allt. Skrivandet har sysselsatt mig sedan elva-tolvårsåldern, med undantag av uppehållen jag nämnde.

Kritiskt tänkande sällsynt i Finland

Boken om Finland är ett exempel på Jörn Donners bitande samhällskritik. Han har redan valsat runt i rubrikerna efter att han i boken slår fast att Finland är världens stjärt. Han säger sig vara trött på allt skryt om vårt lands förträfflighet.

– Jag tycker inte alls att Finland är så jävla underbart. Klart man kan peka på sådant som är bra, och det håller de på och skryter om, de där som ska fira 100-årsjubileum. Men samtidigt kan man peka på en nästan lika lång radda av saker som inte är bra.

Till det som inte är bra räknar Jörn Donner ironiskt nog bristen på ett kritiskt förhållande till verkligheten i landet. En aktiv kulturkritik saknas också.

Allting är bättre i Sverige

Frågan vad han saknar mest i dagens Finland från ett kort svar.

– Sverige.

Det politiska systemet, det fungerande samhället och attityden till invandring – allt är bättre i Sverige, säger Jörn Donner, som hellre skulle bo i Stockholm än i Helsingfors. Det som håller honom kvar är "familjeband och annat".

Finland rikare än någonsin förr

Det finns ändå försonande drag i dagens Finland, dock något paradoxala. Finländarna har aldrig varit så rika som nu, trots allt prat om ekonomisk kris.

– Finland är materiellt mer välbeställt än någonsin, om man bara tänker på kalla pengar. Vi reser mer än förut, och har fler bilar och diskmaskiner och tvättmaskiner. För att inte tala om tabletter och sådant.

I framtiden ska han leva i nuet

Jörn Donner planerar inte att slå av på takten. Han räknar med att han har fyra-fem aktiva år framför sig. Nästa år kommer en ny bok, en historisk roman.
Efter det är det slut på att skriva om det förflutna. Inte heller blir det frågan om några futuristiska funderingar.

– Efter nästa bok är det nuet som gäller.

Efter Nio om saknad, måndagen den 23 januari i Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln