Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter
Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.
Veganutmaningen ordnas för fjärde året i Finland. Det är Veganförbundet som är arrangör och i motsats till vad många tror är det ingalunda endast i januari man kan hoppa på veganutmaningen.
Men januari är som bekant den månad som många vill pröva på något nytt eller är beredda att avstå från något för en tid. Därför marknadsförs veganutmaningen extra mycket inför varje nytt år.
Ulrika Lillsunde är med i planeringsgruppen för årets veganutmaning. Hon är också en av veganförbundets många tutorer, en person man kan vända sig till med frågor eller kommentarer.
Ulrika är ganska ny som vegan, hon och hennes man Sami antog veganutmaningen för två år sedan.
- Jag är ganska sportig av mig och jobbar som personlig tränare. Jag var en inbiten köttätare och gick med mest på skoj. Några månader innan hade jag prövat på lihaton lokakuu, men nu lämnade jag också bort mjölk, ägg och honung.
För de flesta som antar veganutmaningen är det här med maten en stor grej att anpassa sig till.
Kampanjen lihaton lokakuu, eller köttfri oktober fick sin start i och med en utmaning i tv-programmet Docventures och har således inget med veganförbundet att göra. Också i den här kampanjen för man fram hur mycket vatten och energi det går till att producera kött.
- I veganutmaningen koncentrerar vi oss ändå på att tala om recept på god veganmat. För de flesta som antar veganutmaningen är det här med maten en stor grej att anpassa sig till så vi pratar inte så mycket om till exempel kläder, möbler med mera, säger Ulrika Lillsunde.
Vad då kläder och möbler?
- Ja, till exempel läder, dun, ylle och siden. Fast jag anser att man ska tänka förnuftigt. Hemma hos oss finns en lädersoffa, men den är i bra skick och vi har inte en tanke på att byta ut den före våra hundar eventuellt har skrapat sönder den, säger Ulrika.
Samma filosofi ska man ha vad gäller mat som man har köpt hem före veganutmaningen och kläder. Det är små förändringar på sikt som är Ulrikas livsfilosofi.
Nå nog är det att vi vill främja djurens rätt, men vi vill inte skicka videor med djur som plågas eller far illa.
Varje dag får de personer som är med i januari månads veganutmaning e-post av veganförbundet med tips på veganmat, recept, länkar till artiklar som handlar om veganism och visst, ibland också information om veganförbundets ideologi.
Vad är veganförbundets ideologi eller politik?
- Nå nog är det att vi vill främja djurens rätt, men vi vill inte skicka videor med djur som plågas eller far illa. Sådant behöver ingen som får vår e-post vara rädd för, säger Ulrika.
Själv tar Ulrika Lillsunde också avstånd från bland annat räder mot räv- och minkfarmer. Det är mot hennes ideologi.
Vi vill att människor ska må bättre och det här är en hälsosam livsstil.
- Veganism är en bra sak som vi försöker föra fram. Vi vill att människor ska må bättre och det här är en hälsosam livsstil. Om vi samtidigt kastar blod på människor, så hur bra fungerar det? Inte på mig i alla fall, säger Ulrika.
Ulrika Lillsunde har inte för vana att berätta att hon är vegan, men om någon frågar och vill höra hennes synpunkter eller ha tips berättar hon gärna om veganism.
- Men nej, jag delar inte ut flyers där det står att kött är mord, säger Ulrika och skrattar.
Får du mycket skit för att du är vegan?
- Jag har inte själv råkat ut för något. Jag har en blogg där jag publicerar vackra, färggranna bilder på veganmat och får positiv respons för mina fotografier. Min man Sami som är brandkårist brukar däremot få höra en del när han äter tofu och bönor i stället för kött. Men det är inte varje dag och mest då på de sociala medierna. Få vågar säga det rakt i ansiktet på honom.
Småningom hoppas Ulrika Lillsunde att det blir slut på glåporden och skepticismen. Fördomarna har redan avtagit säger hon och det blir hela tiden lättare att hitta veganmat, speciellt på butikshyllorna.
- Ja, till och med i Kimito, när jag var där på ett läger skämtar Ulrika och skrattar gott för att visa att hon skojar om en annan, väletablerad fördom.
