Mindre personal och färre bäddar kan bli verklighet på Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus står inför stora sparkrav. Hur man ska spara är ännu osäkert, men det kan bli aktuellt med färre bäddplatser, sammanslagna polikliniker och personal som lånas mellan avdelningarna.
Januari har varit en tung och svår månad för Vasa centralsjukhus och dess personal. På grund av influensasäsongen har sjukhuset haft fler patienter än vanligt, samtidigt som flera i personalen själva insjuknat.
De pågående sparkraven, då sjukhuset ska spara in 19 miljoner euro på fem år, har gjort det svårare att ta in vikarier.
- Det förs mycket diskussion om hur man ska lyckas spara pengar utan att personalen eller patientsäkerheten försämras, säger Kim Berg, huvudförtroendeman vid centralsjukhuset.
För att minska på antalet vikarier under influensasäsongen har avdelningarna lånat personal av varandra i januari.
- Man måste försöka använda den personal som finns i huset. Jag tror första gången som man får hjälp från en annan avdelning börjar man tycka att systemet fungerar, säger Marina Kinnunen, administrativ överskötare.
Låna personal
Systemet med att låna personal mellan avdelningarna kan komma att bli vanligare inom sjukhuset i framtiden. Patientsäkerheten eller kvaliteten på vården skulle inte hotas på grund av den nya metoden, menar Kinnunen.
- Det är ett nytt sätt att arbeta. Vi har personal där patienterna finns. Ju mindre personalresurser vi har, desto klokare måste vi vara för patienternas bästa.
Men ingenting är i det här skedet spikat.
- Inga slutgiltiga beslut har ännu fattats. Om jag förstått saken rätt har arbetstagarna ännu möjligheten att påverka. Det är viktigt att vi hittar nya idéer för att spara utan att minska på personalen eller bäddplatserna, säger Berg.
Osäkert hur mycket som ska sparas
Sjukhusets förmän har nyligen haft möte med Kinnunen och diskuterat hur man ska fortsätta att spara pengar efter sommaren.
- Jag vet inte hur mycket som ska sparas ännu. Det klarnar när vårdreformen kommer. Vi måste räkna och se till att vi inte sparar för mycket eller för lite, säger Kinnunen.
Hon är fåordig om hur sjukhuset kan tänkas fortsätta att spara, eftersom hon vill att personalen informeras först. Men det kan bli aktuellt med minskade antal bäddplatser och att två polikliniker kan slås samman i det planerade Österbottens SOTE-hus, vars bygglov behandlas i Helsingfors som bäst.
- Jag vill inte säga vilka polikliniker det rör sig om innan personalen fått informationen. Tanken är den att om vi minskar på utrymmeskostnaderna så kan vi spara mindre på personalen, säger Kinnunen.
Förs diskussioner
Kinnunen hoppas och tror att sjukhuset kommer klara sig undan uppsägningar. I stället kommer man minska på personalen genom att inte anställa ny personal på de tjänster som blir tomma.
Berg säger att man för mycket diskussion med ledningen om man verkligen behöver spara så mycket pengar.
- Vi måste planera sjukhusets framtid. Kampen om omfattande jour pågår ännu och vi måste planera alla andra SOTE-delar som kommer. Vi kan ju inte spara bort vår verksamhet. Vi måste ha en bra kvalitet på vårt sjukhus också i framtiden, säger Berg.
Personalen inom centralsjukhuset är hårt pressade av sparkraven och fulljourfrågan. Hur mår man inom sjukhuset?
- Vi måste verkligen satsa på personalen så att de orkar. Det finns en risk om den här linjen fortsätter så kan man redan nu säga att sjukledigheterna kommer att öka i framtiden. Har man mera sjukledighet behöver man mera personal. Det ser inte bra ut. Vi måste hitta på något, säger Berg.