Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ettan i Ekenäs ska rivas - staden vill ha något bättre vid strandkanten

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 07:22.
Nattklubben Ettan i Ekenäs.
Bildtext Byggnaden är inte i så gott skick.
Bild: Yle/Kaia Paukku

Huset med nattklubben Number One i Ekenäs ska rivas. I stället vill staden ha en ny byggnad med verksamhet året om på den fina platsen invid gästhamnen.

Den nuvarande byggnaden i Ekenäs gamla handelshamn, Norra hamnen, är skyddad. Men den kan enligt den gällande stadsplanen ersättas med ett nybygge "som förbättrar stadsbilden". Byggnaden sägs vara i väldigt i dåligt skick och borde därför kunna rivas.

Restaurang Ettan vid Norra hamnen i Ekenäs
Bildtext Som bäst byggs bostäder i området.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Frågan har varit aktuell en längre tid. På handelshamnens område byggs som bäst nya bostäder. Magasinet där nattklubben finns är en av de få gamla byggnaderna i gamla hamnen.

Stadsstyrelsen tar på måndag (23.1) ställning till rivningsfrågan och förslaget begära in anbud för ny verksamhet.

Atttraktiv plats

Det handlar om ett lukrativt område vid vattnet och invid gästhamnen i Ekenäs centrum. I föredragningslistan för stadsstyrelsen i Raseborg på måndag talas det om ett område "för vilket visats intresse under den senaste tiden".

Bostäder och köpcentrum som planeras i Norra hamnen
Bildtext En plan för Norra hamnen. I den här planen syns de bostäder som för närvarande byggs. I bakgrunden syns också det omtvistade köpcentrumet vars öde ännu inte är avgjort. Den nu aktuella platsen ligger till höger om bostäderna där det syns en låg byggnad.
Bild: Port 19/Yle

Markområdet, cirka 1 200 kvadratmeter, ska nu hyras ut till den som erbjuder bästa arrendepriset och den som samtidigt har det bästa konceptet för framtida verksamhet.

Vad säger museimyndigheterna?

Staden planerar nu som väntat att anhålla om lov att riva huset. Förslaget till stadsstyrelsen på måndag (23.1) är att ansöka om rivningslov. Före rivning behöver staden veta vad museimyndigheterna tänker om rivningen så de ska ge ett utlåtande.

Nybygget kan bli 700 kvadratmeter

När museimyndigheterna har gett grönt ljus, kan staden begära in anbud av intresserade företag.

De ska berätta vad de är redo att betala i arrende för området. De ska dessutom redogöra för hurdant nybygge de planerar och och vilken verksamhet som ska bedrivas i huset.

Byggrätten är 700 kvadratmeter.

Restaurang No1 i Norra Hamnen
Bildtext Number One har varit en populär sommarnattklubb.
Bild: Yle/ Minna Almark

Intressenterna ska också kunna visa upp hur de tänker finansiera bygget och när allt ska vara klart.

Inte bara sommarliv

Staden vill att verksamheten pågår hela året. För närvarande är Number One ett sommarställe. Verksamheten ska också locka kunder till området, skapa nya jobb och stöda näringslivet.

Enligt förslaget ska anbuden lämnas in senast i mitten av mars.

Diskussion om artikeln