Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska högerpopulister träffas i Tyskland

Från 2017
Uppdaterad 21.01.2017 11:43.
Protest i Koblenz
Bild: Sascha Ditscher / EPA

Marine Le Pen, Geert Wilders, Matteo Salvini och Frauke Petry. Europas ledande högerpopulister samlas idag lördag till ett möte i tyska Koblenz. Träffen är samtidigt tänkt att fungera som ett slags gemensamt startskott för högerpopulisternas valkampanjer i Frankrike, Nederländerna och Tyskland.

”I Koblenz samlas de ledande politikerna för det nya Europa. De står kort inför att ta över regeringsansvaret i sina länder.”

Med de här orden gör en av det högerpopulistiska Alternative für Deutschlands (AfD) delstatsorganisationer reklam för tillställningen i Koblenz.

I själva verket handlar det om en träff för topparna inom den så kallade ENF-gruppen (Nationernas och friheternas Europa) i Europaparlamentet. Bakom mötet står AfD:s europaparlamentariker Marcus Pretzell, som samtidigt är partichefen Frauke Petrys äkta man.

Mötet är framför allt tänkt att fungera som högerpopulisternas gemensamma start för valkampanjerna inför parlamentsvalet i Nederländerna, presidentvalet i Frankrike och förbundsdagsvalet i Tyskland.

Man vill genom mötet framför allt presentera sig som nära vänner trots att alla partier på eget håll arbetar för att sätta upp nya hinder länderna emellan.

Journalister portade

Redan före mötet har arrangemangen stått för stora rubriker. Det här bland annat för att arrangören Pretzell har gått in för att portförbjuda en del journalister.

Så vägras till exempel de tyska rundradiobolagen ARD och ZDF tillträde till mötet. Också tidningarna Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung och Handelsblatt har blivit portförbjudna.

Enligt Pretzell kommer man under dagen att hålla en presskonferens som ska vara öppen för alla, men vem som sist och slutligen kommer in där återstår att se.

Att Pretzell har valt att porta en del medier och journalister väcker ont blod också inom hans eget parti Alternative für Deutschland. I en intervju i Frankfurter Allgemeine Zeitung kritiserar partiets presstalesman beslutet.

Enligt AfD-ordföranden Jörg Meuthen har träffen i Koblenz inget med partiet att göra.

AfD-politiker i kritikstorm

Också annars har AfD stått för stora rubriker under den gångna veckan.

I ett tal i Dresden kallade AfD-chefen i delstaten Thüringen Björn Höcke Förintelsemonumentet i Berlin för ett ”skammens monument”.

Enligt Höcke är tyskarna det enda folket i världen som reser ett skammens monument i hjärtat av sin huvudstad. Enligt honom måste det vidare komma till en helomvändning i den tyska minneskulturen över nazitiden.

Höckes uttalanden har fått stor uppmärksamhet och väckt stark kritik. Enligt kritikerna är det senast nu fullständigt klart var Höcke och hans parti står. Och det är längst ut till höger.

Också inom AfD finns nu många som tycker att Höcke har gått för långt och inom partiet förs som bäst diskussioner kring vad man borde göra med honom.

Höcke själv säger som vanligt att han blivit misstolkad, men det kan var och en själv bedöma utgående från den video som finns från tillställningen.

Protester i Koblenz

Trots att staden Koblenz inte kan göra något för att stoppa ENF-mötet, vill borgmästaren Joachim Hofmann-Göttig göra det helt klart att just de här politikerna är hjärtligt ovälkomna i staden.

Redan i går kväll ordnades en första protest mot mötet och idag väntas ytterligare demonstrationer.

Omkring tusen poliser ska se till att allt går lugnt till. Redan på fredagseftermiddagen hade polisen spärrat av området kring kongresshallen där mötet ordnas.

Diskussion om artikeln