Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gambias president Jammeh går med på att avgå

Från 2017
Uppdaterad 21.01.2017 10:44.
Adama Barrow, Gambias nya president, möter folket i Senegal efter installationen på Gambias ambassad i Senegals huvudstad Dakar.
Bildtext Adama Barrow vinkar åt folk på gatan i Senegals huvudstad Dakar, efter installationen på Gambias ambassad i Dakar.
Bild: EPA/STR

Den förre presidenten i Gambia, Yahya Jammeh har gått med på att lämna ifrån sig makten och gå i exil. Jammeh har lett Gambia i 22 år men vägrade godkänna resultatet i höstens presidentval då han förlorade mot Adama Barrow.

Guineas president Alpha Condé och Mauretaniens president Mohamed Ould Abdel Aziz reste på fredagen till Gambias huvudstad Banjul för att ge Jammeh en sista chans att avgå fredligt.

Militärstyrkor från närliggande västafrikanska länder meddelade på torsdagen att de korsat Gambias gränser och har stått i beredskap att med våld få Jammeh att lämna makten.

Exil på okänd plats

Nyheten om att Jammeh nu till slut gett med sig kommer från Gambias nya president Adama Barrows specialrådgivare Mai Ahmad Fatty.

- Jag kan lova att han har gått med på att fara, sade han till nyhetsbyrån Reuters.

Jammeh ska ha gått med på att gå i exil, men vart kunde Mai Ahmad Fatty inte säga.

Adama Barrow vann presidentvalet i början av december och svor presidenteden på Gambias amdassad i Senegals huvudstad Dakar på torsdagen.

Diskussion om artikeln