Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordstort ansvar för assisterande Ristolainen – blockerade och tacklade dessutom mest

Från 2017
Uppdaterad 21.01.2017 08:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ristolainen passade fram ett mål då Buffalo vann - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rasmus Ristolainen var överallt då Buffalo fällde Detroit med 3-2 i förlängning. Åbosonen passade fram ett mål, blockerade sex skott och tacklade tre gånger i en match där han stod på isen i hela 35 minuter.

Att få axla enormt ansvar i Sabresdefensiven är inte något nytt för den 22 år gamle Ristolainen, men mot Detroit satte han ett personligt rekord. Ristolainen fick stå på isen i hela 35 minuter och 24 sekunder – fem minuter mer än backens tidigare rekord.

Till det finska rekordet har Ristolainen ändå en lång väg att gå. Ingen annan än Teemu Selänne innehar rekordet efter att han stått på isen i sinnessjuka 42 minuter och 17 sekunder i en match mellan Anaheim Mighty Ducks och Colorado Avalanche år 1999.

Ristolainen var väl framme i alla andra sektioner av matchprotokollet också. Då Sam Reinhart knorrade in kvitteringen till 1-1 i början av den andra perioden så noterades Ristolainen för den andra assisten till målet.

Detroit föll till slut i förlängningen med 2-3. Då matchen var slut hade Ristolainen hunnit tackla tre gånger – delat mest tillsammans med Cody Franson, blockerat sex skott – mest av alla, och fått stå på isen över fem minuter mer än någon annan spelare i matchen.

Rasks Boston föll på slutrakan

I Boston fick Tuukka Rask agera burväktare då Chicago Blackhawks kom på besök. Original six-drabbningen blev en målfattig historia.

Det var först i den 58:e minuten som bortalaget lyckades spräcka nollan. Marian Hossa överlistade då Tuukka Rask, som ändå valdes till matchens tredje stjärna.

Matchen slutade 1-0 till Chicago.

Magplask för Carolina

Carolina Hurricanes fick för sin del besök av Pittsburgh Penguins i en match som blev nattsvart för inte minst Teuvo Teräväinen.

Då den andra perioden var över ledde bortalaget redan med 5-0. Teräväinens och Sebastian Ahos kedja stod på isen under tre baklängesmål och Teräväinen orsakade själv två av målen med en dålig rensning i den egna zonen.

Tränaren Bill Peters bänkade därefter Teräväinen tillsammans med Jeff Skinner, som tog två utvisningar för osportsligt beteende under de två första perioderna. Duon stod inte på isen under en endaste sekund under den tredje perioden. Pittsburgh vann matchen med 7-1.

Sedin fjärde svensken att nå 1000 poäng

Programmet är inte längre tillgängligt

I vårt västra grannland firar man däremot en stor milstolpe. Henrik Sedin noterades för sin NHL-karriärs 1000:e poäng då han satte in 1-1-kvitteringen mot Florida Panthers. Passningen stod brorsan Daniel naturligtvis för.

Henrik Sedin blev den fjärde svensken genom tiderna att nå milstolpen. Tidigare har Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström noterats för minst lika många poäng i ligan.

Resultat, NHL:

Boston – Chicago 0-1
BOS Rask 21/22

Buffalo – Detroit 3-2 efter förlängning
BUF Ristolainen 0+1, +1, istid 35:24

Carolina – Pittsburgh 1-7
CAR Aho 0+0, -3, istid 16:47
CAR Teräväinen 0+0, -3, istid 8:56
PIT Määttä 0+0, +2, istid 22:40

New Jersey – Montreal 1-3
MTL Lehkonen 0+0, +/- 0, istid 13:52

Edmonton – Nashville 2-3 efter straffar
NSH Rinne 30/32

Vancouver – Florida 2-1
VAN Granlund 0+0, +/- 0, istid 17:52
FLA Jokinen 0+0, -2, istid 20:55

Diskussion om artikeln