Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagshuset Dynamo firar 25 år

Från 2017
Uppdaterad 23.01.2017 08:53.
Håkan Westermark
Bildtext Arkivbild. Håkan Westermark är vd för Dynamo.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Nu i januari har det gått 25 år sedan Företagshuset Dynamo i Närpes inledde sin verksamhet. Sen starten år 1992 har man hjälpt hundratals företag att köra igång verksamheten.

- Det var fredagen den 10 januari som vi steg in i våra lokaler, säger vd Håkan Westermark.

Historien bakom Dynamo är lång, säger Westermark. Det hela fick sin början år 1988, då ett framtidsseminarium hölls i Närpes. Man diskuterade då hur framtidens företagsrådgivning och näringslivsutveckling skulle ordnas.

- På den tiden gick en löpeld genom Österbotten: man skulle starta telestugor. Det var en i Sverige bosatt dansk, Henning Albrechtsen, som hade startat upp några telestugor runtom i Finland.

Telestugorna var ämnade att ge invånare och företag på landsbygden tillgång till den nya datakommunikationsteknologin. Det här skulle bland annat förbättra möjligheterna att bo och arbeta och driva företagsverksamhet på landsbygden.

- Resultatet av seminariet i Närpes blev att man skulle satsa på en telestuga/datastuga. Diskussionerna kring det här fortsatte några år, men man kom aldrig till skott, säger Westermark

"Vi tar andra våningen"

Så inträffade det att Alko ville etablera sig med en butiki Närpes. Direktören för Folkpensionsanstalten ville för sin del att FPA borde få större utrymmen i kommunen. De här två projekten innebar att en gemensam fastighet skulle byggas i Näsby.

- Dåvarande byggnadsplanen sade att fastigheten skulle byggas i två våningar. Då var det en liten arbetsgrupp med mig, som då var näringsombudsman, i spetsen som steg fram och sa "OK, ett företagscenter tar hand om den där våningen"

Sagt och gjort. Kommunen fattade beslutet att bilda ett bolag tillsammans med lokala banker och försäkringsbolag. Namnet blev Ab Företagshuset Dynamo Yritystalo Oy.

- Sen fick vi en provtid på två år att försöka starta upp verksamheten. Det var inga goda tider i början av 90-talet, minns Westermark, det var rejäl "lama".

Med i alla skeden

Verksamheten har rullat på under de 25 gångna åren. Mycket har hänt, Finland har blivit medlem i EU, vi har fått ny valuta med mera. Hur många företag har då Dynamo varit med och hjälpt igång?

- Statistik är absolut vår svagaste sida, att följa med vad vi har gjort, säger Håkan Westermark, men mellan 25 och 30 nya företag per år har det varit i snitt.

Dynamo assisterar också i skötseln av existerande företag. Det är hjälp och rådgivning i alla faser av företagens existens.

- Vi brukar säga att vi är med i tre skeden: när de startar, när de utvecklas och sen också om den tråkiga biten kommer att företagen ska avvecklas eller har gått i konkurs.

Diskussion om artikeln