Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gör dig av med onödiga prylar i hemmet

Från 2017
Uppdaterad 22.01.2017 15:50.
Megaloppis i Botniahallen
Bild: Yle/Malin Hulkki

Nästan alla av oss har ett eller flera skåp hemma med prylar eller kläder som man kanske inte behöver och som man kunde sortera.

Enligt Susie Kousa vid Suomen ammattijärjestäjät rf. finns det många orsaker till att vi finländare samlar på oss så mycket prylar.

– Det har dels att göra med vår historia med krig och annat som har fått oss att inte vilja slänga bort något som vi möjligen kan ha användning för någon gång i framtiden, säger Kousa.

Sussi Kousa, Suomen ammattijärjestäjät
Bildtext Susie Kousa
Bild: Yle/ Fredrik Palmén

– I Finland har vi dessutom fyra årstider som kräver många olika klädesplagg och utrustning, tillägger hon.

Hon säger att sparandet av onödiga prylar ofta resulterar i att man har så mycket saker att man till slut inte hittar det man söker. Då kanske man köper något man redan har.

– Vi människor tror också att vi blir lyckligare av att köpa saker. Det leder ofta till onödiga inköp, säger Kousa.

Finns hjälp att få

Suomen ammattijärjestäjät arrangerade på lördagen för tredje gången evenemanget "Kuinka paljon on tarpeeksi?" (Hur mycket är tillräckligt?).

– Målet med vår förening och våra evenemang är att visa för människor att det finns hjälp att få om man inte vet varifrån man ska börja då man vill organisera sitt hem. Vi vill helt enkelt hjälpa till med att göra andras vardag smidigare, säger Kousa.

Om du har en söndrig teflonkastrull ska du inte ge bort den. Släng den i metallinsamlingen istället.

Susie Kousa

Evenemanget samlade stor publik i år, vilket kom som en positiv överraskning för Kousa.

"Du kan inte skänka vad som helst till välgörenhet"

I Finland har vi ett bra sorteringssystem och mängder av olika välgörenhetsorganisationer som gärna tar emot användbara prylar och kläder.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att inte ge vad som helst till välgörenhet. Om du har en söndrig teflonkastrull ska du inte ge bort den. Släng den i metallinsamlingen istället, påminner Kousa.

Det är många som till och med ger skräp till välgörenhetsorganisationer. Fast tanken kanske är god orsakar det bara onödigt arbete för organisationerna.

– Ett lätt sätt att avgöra om man ska skänka bort eller slänga en pryl är att fundera om man själv skulle kunna tänka sig att köpa eller använda den.

Diskussion om artikeln