Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hon dokumenterar ryska soldater som dött i Ukraina: "Folk måste få veta vad som händer"

Från 2017
Jelena Vasileva som dokumenterar döda ryska soldater i Ukraina.
Bildtext Jelena Vasileva dokumenterar döda ryska soldater i Ukraina.
Bild: Yle/ Susanna Sjöstedt

Det är en medelålders dam som ser ut som vem som helst som kommer gående i vinterhalkan i Helsingfors. Men hon är ordförande för den ryska veteranorganisationen Zabytyj Polk, " Det glömda regementet" och sitter på material som är potentiellt politiskt sprängstoff. För några dagar sen sökte hon politisk asyl i Finland.

Nu är hon inhyst i en flyktingcentral i Helsingfors tillsammans med irakier och syrier.

- Det är helt ok, man får mat tre gånger om dagen, det finns frukt, kaffe och te.

Jelena Vasileva är här för att slutföra sitt arbete med att bevisa att ryska militärer strider i Ukraina, och vill överlämna sitt material till den internationella tribunalen i Haag.

Hon berättar att hon i Ryssland är eftersökt av både militären och säkerhetstjänsten FSB, och hotas av två rättsprocesser.

Hon är ursprungligen historiker och hemma i Murmansk, där hon i många år sysslade med ekologiska frågor.

Med tiden kom Jelena Vasileva in på rättsskyddsfrågor och från år 2005 har hon samarbetat med Garri Kasparov, den världsberömda ryska schackmästaren och oppositionspolitikern.

Hon var personligt bekant och samarbetade med den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov, kring just det material som nu har fört henne till Finland.

Jelena Vasileva är antagligen den enda kvinna som har valts till ordförande för en rysk militärorganisation. Zabytyj Polk, "Det glömda regementet" har hjälpt många sårade efter krigen i Afghanistan och Tjetjenien.

De har till exempel bistått vid operationer, ordnat med proteser för dem som har förlorat armar och ben. Så småningom började folk i Ryssland känna till henne.

- Då kriget i Ukraina började tänkte jag först: O, så många sårade det kommer att bli! Sen började jag tycka synd om mödrarna. De blev och blir lurade. Det kan hända att någon tar kontakt med mig, som inte har hört från sin son som är i armén på länge, kanske på ett år. Det har kanske fått veta att han är på hemligt uppdrag, men i själva verket kan han ha dött i Donbass (Red.anm. En region i östra Ukraina).

Det hemligaste av det hemliga

Jelena Vasileva har tillsammans med sina volontärer samlat ihop en lista över ryska soldater, legoknektar och frivilliga som har dött eller försvunnit i kriget i östra Ukraina. På listan, som uppdateras hela tiden, finns nu över 3120 namn.

Enligt Jelena Vasileva är listan ett bevis på att ryska soldater strider i Ukraina, alltså ett bevis på att Rysslands president Vladimir Putin ljuger. I och med att hon för bok över de döda och saknade bryter Jelena Vasileva dessutom mot lagen.

Då kriget i Ukraina började tänkte jag först: O, så många sårade det kommer att bli! Sen började jag tycka synd om mödrarna. De blev och blir lurade.

Jelena Vasileva, politisk flykting

Rysslands president Vladimir Putin utfärdade en ukas redan år 2014, enligt vilken det är förbjudet att samla in uppgifter om förluster bland soldater i fredstid, säger Jelena Vasileva.

Sådant är topphemlig information som helst inte ska finnas och framförallt inte komma ut, fortsätter hon.

Hennes blogg är förbjuden i Ryssland, och hennes Facebook-konto stängs med jämna mellanrum.

- President Putin och vårt försvarsministerium säger hela tiden att det inte finns några ryska militärer i Donbass. De finns inte, heter det, punkt. I själva verket finns de där hela tiden. Vissa finns visserligen inte längre, eftersom de har blivit kompost, säger Jelena Vasileva.

Gravar i Donetsk.
Bildtext Stupade ryska soldaters gravar i Donetsk. Många var fallskärmshoppare och jobbade inom underrättelsetjänsten
Bild: Jelena Vasileva

President Putin har reformerat armén, fortsätter hon. Men inte så att vi skulle ha en massa nya vapen eller trupper, säger Jelena Vasileva, utan armén ägnar sig åt sabotage och terrorism.

Vi såg det på Krim och vi ser det i Donbass. Den sysslar med politisk destabilisering. Med tanke på hur Putin beter sig i världen borde Finland, i egenskap av grannland, mycket noga följa med vad Ryssland riktigt sysslar med, tillägger hon.

President Putin säger hela tiden att det inte finns några ryska militärer i Donbass. De finns inte, heter det, punkt.

Jelena Vasileva, politisk flykting

Det är väldigt svårt att få exakta uppgifter om hur många ryska soldater som finns i östra Ukraina. Katri Pynnöniemi, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är svårt att veta exakt, men att en lång lista med döda förstås illustrerar krigets djup och tragedi.

Med tanke på hur Putin beter sig i världen borde Finland mycket noga följa med vad Ryssland riktigt sysslar med

Jelena Vasileva, politisk flykting

Just nu kan man tala om ryskledda beväpnade trupper i området, säger Pynnöniemi. Det betyder att befälet ofta är ryskt och att ryssarna hämtar in materiel till området. Det är en delorsak till att konflikten upprätthålls.

De beväpnade trupperna i östra Ukraina skulle inte kunna fortsätta utan ryskt stöd, och de så kallade fantasirepublikerna i östra Ukraina skulle inte kunna existera utan ryssarnas direkta och indirekta stöd, bedömer Katri Pynnöniemi.

Det ukrainska försvarsministeriet uppskattar att det nu i januari finns ungefär 5 000 ryska militärer i östra Ukraina, vilket är en åttondedel av alla dem som strider mot de ukrainska styrkorna.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU bekräftade för sin del i mars i fjol att 1 600 ryska soldater från 26 olika enheter inom den ryska armén hade dödats på ukrainskt territorium. Enligt SBU var de uppgifterna ändå ofullständiga.

Jelena Vasilevas lista och kodnamn Frakt 200

Jelena Vasileva och hennes grupp av volontärer räknar de döda. Kodnamnet för liktransporterna från östra Ukraina till Ryssland är Gruz 200, Frakt 200.

Det finns en Facebook -sida med det namnet som uppdateras för jämnan. Lastbilarna med påskriften Gruz 200 kör ofta till Rostov, därifrån familjerna sedan på något sätt får hem kvarlevorna.

Själva listan är uppdelad i 6 delar. I den första delen finns just nu 977 bekräftade döda ryska soldater, legoknektar och frivilliga, vars namn och hemort Jelena Vasileva känner till.

I den andra delen finns döda för vilka det saknas fullständiga uppgifter, men som troligen att är ryssar. De finns ofta upptagna på listan under sitt så kallade krigarnamn.

Många tar sig en pseudonym. Det kan vara ett djur, som Katt, Kot, men de döda på listan hade också velat kalla sig till exempel Bulldozern (Byl'dozer), Kylan (Holod), Ängeln (Angel), Stradivarius (Stradivarius) eller den Döde (Dohlyj).

Jelena Vasileva dokumenterar döda ryska soldater i östra Ukraina
Bildtext Det är ett massivt detektivgöra att dokumentera döda ryska soldater i Ukraina. Cirka 1 000 namn som ännu inte finns på listan borde gås igenom.
Bild: Yle, Susanna Sjöstedt

Listans tredje del upptas av dem som har försvunnit spårlöst. De är alla ryssar, eftersom de anhöriga har frågat efter dem, men Jelena Vasileva har ännu inte hittat dem.

- Nyligen kunde vi ta bort tio personer härifrån, eftersom de hittades som krigsfångar i Ukraina, säger Jelena Vasileva. Men det är inte bara soldater som försvinner spårlöst, fortsätter hon allvarligt. Vi vet också att det i Donbassområdet försvinner mycket ungdomar. Unga flickor och ynglingar, från 16 år och uppåt, bara försvinner.

På den fjärde delen av listan återfinns döda separatister och legoknektar vars nationalitet är oklar. Enligt Jelena Vasileva krigar grusier, engelsmän och tjecker i östra Ukraina, men de flesta utlänningar lär komma från Vitryssland.

På Jelena Vasilevas lista finns varken finländare eller svenskar. Däremot fanns det en norrman, som nu avtjänar fängelse i Norge.

De två sista delarna av listan räknar upp döda läkare och journalister.

Jelena Vasileva dokumenterar läget i Mariupol
Bildtext Jelena Vasileva dokumenterar läget i Mariupol i östar Ukraina
Bild: Jelena Vasilevas arkiv

Vi har uppgifter om över 3 000 döda eller försvunna, säger Vasileva, och tillägger att den verkliga siffran troligen är mycket högre.

Om det stämmer är förlusterna större än under de första åren av kriget i Afghanistan.

T.ex. den ansedda tidningen Forbes har rapporterat om antalet utdelade krigsmedaljer och på basen av det dragit samma slutsats som Jelena Vasilieva om ryska soldaters närvaro i östra Ukraina.

Militärerna anförtror sig

Trots ukasen som förbjuder sammanställandet av information, har Jelena Vasileva oförtrutet fortsatt samla in vittnesmål och data. Uppgifterna kommer från volontärer och civila, men i de allra flesta fall från militärerna själva. De berättar vad de upplever, vem som dör, vem som saknas.

Många inom armén var själva indignerade

Jelena Vasileva, politisk flykting

I början fanns det kartor där ukrainska byar var utmärkta som mål som skulle förintas. Att där bodde civila, åldringar, familjer och barn, kom inte fram. Många inom armén var själva indignerade, säger Jelena Vasileva.

Sönderbombat hur i östra Ukraina
Bildtext Sönderbombat hus i östra Ukraina
Bild: Jelena Vasileva

- Den ryska militären kunde bomba en by, döda barn, säger Jelena Vasileva. Sen kom ryssarna och erbjöd humanitär hjälp. Det är höjden av cynism.

Det är ett Herkulesgöra att samla ihop uppgifterna. Ett detektivarbete att para ihop namnen på dem som saknas med en person som hittas, levande eller död. Men många av soldaterna tycker om att fotografera sig och lägger ut bilderna på nätet.

Jelena Vasileva och hennes volontärer kan den vägen identifiera många.

Mamman eller hustrun kan ta kontakt med mig och fråga: Jelena, vet ni något? Hur dog han? Vad var det som hände? Hade han ont?

Jelena Vasileva, politisk flykting

Just nu pågår mycket hårda strider i Donbass.

- För någon dag sedan var det till exempel en strid, där vi via ett twittermeddelande förstod att två ukrainare och åtta ryssar hade dött. Sedan brukar det brukar gå några dagar, och vi får till exempel via sociala medier veta att en familj någonstans har börjat samla ihop pengar för att få hem kroppen, till begravningen och kanske ett minnesmärke. Då lägger vi ihop uppgifterna och har ett namn.

Folk måste få veta vad som pågår och de stupade har rätt att få en grav.

Jelena Vasileva, politisk flykting

Kvinnornas ensamma sorg

Jelena Vasileva har dragit projektet i tre år, med sin lilla pension. Men någon måste berätta om det här, säger hon. Folk har rätt att veta, de anhöriga har rätt att veta. Och de stupade har rätt att få en grav.

Men eftersom allt är så hemligt lider de anhöriga i ensamhet.

- De anhöriga vet ofta ingenting, de frågar oss. Mamman eller hustrun kan ta kontakt med mig och fråga: Jelena, vet ni något? Hur dog han? Vad var det som hände? Hade han ont?

- Jag är ju mamma själv. Jag förstår precis. När ett barn dör, dör också moderns hjärta, säger Jelena Vasileva. Det är mycket tungt.