"Chempolis omsätter mindre än en grillkiosk och har aldrig byggt en enda anläggning"
Bioföretaget Chempolis i Uleåborg har stigit till rubrikerna som ett av de företag som statsminister Juha Sipilä (C) har intressen i. Det att Chempolis var med på en handelsresa till Indien tillsammans med statsministern har väckt kritik, liksom också att statsägda Fortum så sent som i fjol satsade sex miljoner euro i företaget.
Ylejournalisten Jyri Hänninen har försökt gräva fram sanningen om Chempolis. Bolaget har - trots att det verkat i 20 år - aldrig byggt en endaste en bioanläggning.
I pressen har Chempolis nog berättat om sina globala erövringar, bland annat i Kina och Indien.
Chempolis skulle erövra världen
Uleåborgstidningen Kaleva har gett Chempolis mycket utrymme. Tiotals tidningsartiklar har skrivits om hur bolaget erövrar världen med ny teknik, och hur dörrarna till Kina har öppnats, och hur hela Uleåborgsregionen gagnas av den nya teknologin som företaget har utvecklat.
2010 skrev tidningen på ledarplats om den goda nyheten att Chempolis hade fått en 60 miljoner euros beställning från Kina.
Enda problemet var att ingen anläggning någonsin byggdes i Kina, och inte på något annat ställe heller.
Inga projekt blir av
Det finns heller inga konkreta planer för Indien, trots att det finns ett kompanjonsavtal med det statsägda, indiska oljebolaget NRL om att möjligen bygga en bioförädlingsanläggning.
Ett beslut om bygget skulle göras redan 2015 - men det blev inte av. Statsministerns och handelsdelegationens besök i Indien i höstas gjorde varken från eller till för det här projektet.
Chempolis har de facto aldrig fått verksamheten att löna sig, och dess omsättning har legat kring några tiotalstusen euro per år. I Uleåborgstrakten finns det grillkiosker som omsätter mer än så.
Frågan är varför statliga Fortum valde att gå in och stöda Chempolis och bli dess största ägare i oktober 2016.
Ägare i skatteparadis
Chempolis grundades för 20 år sedan av familjen Rousu, och har satsat på att teknologi för förädling av cellulosa. Teknologin var faktiskt av äldre datum - den hade utvecklats redan på 1980-talet, men rönte ingen framgång bland skogsbolagen då.
Idén såldes till Kemira, som inte lyckades få den att löna sig. År 1994 grundade familjen Rousu företaget Chempolis, och startade egen business kring den här förädlingstekniken.
Statliga stöd
Chempolis har i praktiken levt på statliga bidrag under hela sin livstid. Till ägarna hörde tidigare Juha Sipilä via sitt placeringsbolag Fortel Invest, och Sipiläs nära vän, Elektrobits grundare Juha Hulkko, som också har satsat och lånat pengar till bolaget. I dag äger Sipiläs vuxna barn en del av Chempolis.
Den statliga innovationsfonden Tekes har stött Chempolis med olika teknologiutvecklingspengar, men år 2013 var det stopp. Ett stöd på 1,5 miljoner euro backades, och Tekes konstaterade att Chempolis var ett "bolag i svårigheter".
Chempolis har också lyckats få lån från lite ovanligare håll: Företaget Empire International Holding, som är registrerat i skatteparadiset Mauritius, lånade 300 000 euro till Chempolis i april i fjol.
Det lånet betalades tillbaka i sin helhet då Fortum och placeringsbolaget Taaleritehdas satsade 10 miljoner euro i Chempolis.
Fortum äger 34 procent av bolaget och Taaleritehdas 21 procent.
Också ett annat Mauritius-bolag äger en del av Chempolis. Det är Windermere International, vars andel i dag är knappt 5 procent.
Fortum har inte velat kommentera Chempolis möjliga kopplingar till skatteparadis, och inte heller hur man bedömde Chempolis värde då man beslöt bli storägare där.
Det är heller inte klart om statsminister Sipilä har fått tillbaka de pengar han lånat bolaget.
Vi är för små
Chempolis har deltagit i ett otal PR-resor runtom i världen och informerat stort om möjliga miljonprojekt, men de har blivit aldrig blivit av. Varför?
Chempolis vd Esa Rousu förklarar att resurserna inte har räckt till trots att det finns ett stort intresse för Chempolis teknologi.
- Som familjeföretag har vi inte haft resurser att bygga en förädlingsanläggning, projekten har fallit på orsaker som inte har berott på oss, förklarar Rousu.
Rousu är inte nöjd med sakernas tillstånd och den uppmärksamhet som bolaget har fått.
- Chempolis har blivit ett politiskt slagträ i drevet mot statsminister Juha Sipilä, säger han.
Jyri Hänninen/Yle