Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska vänsterns primärval: Hamon och Valls till andra omgången

Från 2017
Uppdaterad 22.01.2017 23:47.
Benoît Hamon och Manuel Valls
Bildtext Benoît Hamon och Manuel Valls
Bild: EPA

Benoît Hamon fick mest röster i franska vänsterns primärval inför presidentvalet. Han kommer att ställas mot den tidigare premiärministern Manuel Valls i den andra omgången som hålls den 29 januari.

Då en rösterna från en tredjedel av vallokalerna har räknats får Hamon drygt 35 procent av rösterna och Valls drygt 31 procent. Valls har betecknats som förhandsfavorit.

Hamon är tidigare utbildningsminister.

Arnaud Montebourg, tidigare industriminister och fem andra kandidater är därmed utslagna. Den impopuläre presidenten Francois Hollande meddelade i december att han inte ställer upp för omval.

Benoît Hamon har sagt att han vill legalisera cannabis och ge alla vuxna i Frankrike en medborgarlön på 750 euro per månad. Hamon blev populär då han ledde en grupp parlamentariker som motsatte sig Valls.

Hamon lämnade regeringen år 2014 eftersom han var missnöjd med Valls företagsvänliga politik.

Den 54 år gamle Valls betecknar sig själv som en kämpe mot populism och vill fortsätta reformer som gynnar företagen. Han är född i Spanien men fick medborgerliga rättigheter i Frankrike som 20 åring. Han har lovat sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare. Han har också lovat förstärka polis och försvar.

Den som vinner i den andra omgången i vänsterns primärval den 29 december kommer att ställas mot mer populära kandidater både från yttervänstern och ytterhögern som rider på missnöjet med immigrationen och den ekonomiska stagnationen.

Diskussion om artikeln