Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump förhandlar snart om frihandelsavtalet Nafta

Från 2017
USA:s president Donald Trump
Bild: Andrew Harrer / EPA

USA:s nye president Donald Trump säger att han snart kommer att starta förhandlingar med Mexiko och Kanada om att skriva om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta.

Trump sade att han inom en snar framtid kommer att träffa den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Trump anser att frihandelsavtalet Nafta har varit skadligt för USA:s egen industriproduktion och har fört jobb till Mexiko. I sin valkampanj lovade han förhandla fram ett avtal som är mera gynnsamt för USA. Naftaavtalet slöts för 23 år sedan.

Trump ska ta emot den mexikanske presidenten den 31 januari. Något datum för när han ska träffa Kanadas premiärminister har inte slagits fast.

Ambassadflytten i begynnelsestadiet

Också ambassadfrågan var aktuell på söndagen.

Vita husets talesman Sean Spicer sade att man är i begynnelsestadiet för att uppfylla president Trumps löfte att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Trump har tidigare lovat att ett beslut om att flytta ambassaden kommer att fattas tämligen snabbt och det har spekulerats om att de kunde komma redan på måndagen.

USA:s, liksom de andra större ländernas ambassader finns i Tel Aviv.

Palestinierpresidenten Mahmoud Abbas har varnat för att en flytt av ambassaden till Jerusalem innebär ett allvarligt slag för fred i Mellanöstern.

FN och EU är allvarligt bekymrade över planerna på att flytta den amerikanska ambassaden.

Diskussion om artikeln