Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Korruptionen i Helsingfors – tre saker som kunde ha förhindrat det

Från 2017
Uppdaterad 26.01.2017 12:20.
Cataharina Groop poserar framför en brun bakgrund.
Bildtext Catharina Groop jobbar med att förebygga korruption.
Bild: Privat / Kim Groop

Utbildningsverkets säkerhetschef Hannu Suoniemi är misstänkt för att i tio års tid ha kommit över miljoner av staden. Antikorruptionskämpen Catharina Groop listar tre saker som kunde ha förhindrat det: redovisning, redovisning och anonyma tips.

Det var via små anskaffningar som den misstänkte, utbildningsverkets före detta datachef och nuvarande säkerhetschef Hannu Suoniemi, tros ha kommit åt att fylla sina egna fickor med pengar som egentligen skulle gå till skoleleverna i Helsingfors.

Vi ska inte vara naiva och tro att sånt här inte kan ske i Finland, då gör vi oss själva bara en björntjänst.

Catharina Groop

- Transparensen kring upphandlingar, även mindre sådana som inte konkurensutsätts, borde förbättras, säger Catharina Groop, konsultativ tjänsteman vid justitieministeriet.

Bråttom, bråttom

Det är inte bara de små upphandlingarna som går under radarn. Om upphandlingen är brådskande kan det uppstå problem.

- I vissa fall kan man undgå offentlig upphandling på grund av tajt tidtabell, men då anser jag att man åtminstone i efterskott borde redovisa varför det har varit så bråttom, säger Groop.

Upphandlingarna regleras av både nationell och EU-lagstiftning, men det finns ett orosmoln på den juridiska himlen.

- Summan för vissa anskaffningar som kan göras utan offentlig upphandling höjs i och med den nya upphandlingslagen. Så det betyder ju att fler upphandlingar i framtiden kan göras direkt, utan att konkurrensutsättas, säger Groop.

Tidigare var gränsen för när saker och tjänster inte behövde konkurrensutsättas 30 000 euro men vid årsskiftet trädde den nya upphandlingslagen i kraft där beloppsgränsen ligger på 60 000 euro.

Anonyma tips

På utbildningsverket fick man nys om brottsmistankarna i november 2016.

- Det var en chock. Jag var upprörd över att något sådant kunde hända, säger utbildningsverkets direktör Liisa Pohjolainen.

Catharina Groop vid justitieministeriet är inte lika förvånad.

- Vi ska inte vara naiva och tro att sånt här inte kan ske i Finland. Då gör vi oss själva bara en björntjänst, säger hon.

- Det finns forskning som visar att just offentlig upphandling, på kommunal nivå, är ett riskområde i Finland.

Groop poängterar att det som behövs är ett tryggt system där man kan rapportera om sina misstankar. Ett system som Helsingfors stad de facto redan i en viss utsträckning har tagit i bruk.

- Redan det att man kan göra anmälningar anonymt, över ett brett spektrum, och att det finns tjänstemän som behandlar det, kan ses som en form av ’best practice’, säger Groop.

Diskussion om artikeln