Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dunkadunka nattetid vid Linnajoen koulu fick Borgåbo att se rött

Från 2017
Polisen pratar med ungdomar vid parkeringsplatsen vid Linnajoen koulu i Borgå.
Bildtext Polisen var på plats för att prata med de inblandade.
Bild: Michael Godtfredsen

Musikbuller under kvällar och nätter från parkeringsplatsen vid Linnajoen koulu upprör grannar på området. En av dem fick tillräckligt och konfronterade ungdomarna på plats.

- Det var en många månaders förtryckt aggression som släppte. Det var kanske inte riktigt rätt av mig att bli så där förbannad, säger Michael Godtfredsen, som är en av grannarna till det finska högstadiet i Borgå.

Han berättar om händelsen natten till söndagen, då han satt hemma i vardagsrummet och tittade på tv. Ungefär mellan elva och halv tolv på kvällen hörde han det första bullret, och det var inte första gången.

Allt sedan parkeringsplatsen invid Linnajoen koulu asfalterades har ungdomar brukat hålla till där under kvällar och nätter. Oftast har de varit i farten på veckosluten, men också under vardagskvällar.

Michael Godtfredsen.
Bildtext Michael Godtfredsen bor granne med Linnajoen koulu i Borgå och hör till dem som har störts av oljud under kvällar och nätter (arkivbild).
Bild: Terhi Torikka

"Dra åt helvete med ert oljud"

- Jag var ute med hunden efter halv ett på natten och då fanns gänget kvar med sitt musikbuller. Tidigare då jag har försökt klaga hos alarmcentralen har ingenting hänt, och då polisen har kommit på plats har det varit för sent.

Godtfredsen beslöt sig därför för att själv gå och säga till att det får räcka till med oljudet nattetid. På plats fanns tre mopedbilar och fyra, fem ungdomar.

- Jag gick fram till den första mopobilen och öppnade dörren. Sen sa jag att de ska sluta och att de ska dra åt helvete med sitt oljud.

Godtfredsen säger att det verkade som om killen i bilen inte alls förstod vad han var ute efter. Men när han lämnade platsen började ett gäng på tre personer följa efter honom.

- Jag vände om och började gräla med dem. De kom närmare och närmare, och till slut knuffade jag en av dem bort från mig.

En av ungdomarna påstod att Godtfredsen hade söndrat handtaget på bildörren han ryckte upp, vilket han ändå inte själv var medveten om.

- Det var i så fall ingenting jag gjorde med flit.

Panelen är inget att tjoa för. Det finns inte många knappar att hålla reda på. Det är ett minus i betyget. Panelen ska vara full med knappar. Det ska kännas, och se ut som i en cockpit. Det här är ingen cockpit. Mera pussy wipped.
Bildtext Tre mopedbilar med ungdomar var på plats vid parkeringsplatsen (illustrerande arkivbild).
Bild: Petter Sandelin

"Alla får fotografera på en allmän plats"

Efter det här gick Godtfredsen hem till sig själv, medan ungdomarna stannade kvar på platsen. Polisen kom till platsen efter en liten stund och talade först med ungdomarna och sedan med Godtfredsen.

- Jag gick ut på nytt för att tala med ungdomarna och dokumentera händelsen med bilder. Då undrade polisen vad jag skulle med dem till, men det är ju en allmän plats där alla har rätt att fotografera.

Polisen hade antagligen blivit kallad till platsen av en av ungdomarna.

- Åtminstone hörde jag medan jag grälade med den ena att en annan talade högljutt i mobiltelefonen.

En av ungdomarna påstod efteråt att hans rock hade gått sönder då Godtfredsen hade knuffat till honom.

"Jag vet inte om det var så rättvist"

Så här i efterhand konstaterar Godtfredsen att han förstås inte kan veta om de ungdomar som var på plats under veckoslutet är samma som har stört invånarna också tidigare. Det kan ju handla om olika gäng.

- De verkade faktiskt inte förstå att de störde med sitt beteende. Jag vet inte om det var så rättvist att min ilska gick ut över just de här ungdomarna.

Godtfredsen känner inte till om han nu själv är föremål för en polisutredning.

Då Yle Östnyland kontaktar Borgåpolisen visar det sig att han misstänks för två lindriga misshandlar samt för skadegörelse.

Polisens logo på en vägg.
Bildtext Förundersökningen i fallet pågår (illustrerande arkivbild).
Bild: Ismo Pekkarinen

Knuffar från vardera hållet?

Kriminalkommissarie Leif Malmberg meddelar att förundersökningen är på hälft och att de inblandade ännu inte är förhörda.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att det uppenbarligen hade förekommit knuffar från vardera hållet innan patrullen dök upp för att reda ut det inträffade.

Godtfredsen säger att han överväger att göra en egen polisanmälan gällande störande beteende på allmän plats.

Han säger att han tycker att polisen kunde ingripa när det gäller störande på allmänna platser. Och att polisen ska dyka upp också då andra ringer efter hjälp.

- Situationen börjar vara ett gissel också för andra grannar. Det sägs att man ska gå och prata med ungdomarna, men många vågar ju inte göra det av rädsla för repressalier mot huset, gården eller egendom där.

kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen
Bildtext Leif Malmberg säger att de inblandade inte ännu är förhörda (arkivbild).
Bild: Yle/Stefan Paavola

Grannar hoppas på åtgärder för att lösa situationen

Invånarna har diskuterat problemet och Godtfredsen säger att han har blivit ombedd att göra något åt saken. Något invånarmöte har man ändå inte ordnat om frågan. Han hoppas att problemet nu ska få en lösning.

- Jag vill gärna att det informeras på skolan att en parkeringsplats är en parkeringsplats. Det är inte en plats där man får bete sig hur som helst.

Vilka åtgärder kan då polisen vidta för att få ett slut på problemet?

- Vi analyserar tips, egna uppgifter samt rapporterade händelser. På basis av det vidtar vi åtgärder, som kan handla om övervakning samt närpolisens egna åtgärder i samråd med de nätverk polisen har, säger Leif Malmberg.

Han konstaterar att polisen försöker medverka till att samförstånd hittas och att överenskomna spelregler, inklusive lagen, följs.

Godtfredsen hoppas att det att ärendet nu får offentlighet har effekt.

- Vi skulle inte ha lust att flytta bort, för det är ett fint ställe att bo på.

En grön bok med texten Suomen laki och ändan av en klubba i materialet trä.
Bildtext Polisen försöker medverka till att överenskomna regler, inklusive lagen, följs, säger Leif Malmberg från Borgåpolisen.
Bild: Yle/Arja Lento