Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå sjukhus svarar på frågor om de nya parkeringsautomaterna

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 07:47.
parkeringsautomat vid borgå sjukhus
Bild: Yle/Robin Halttunen

De nya parkeringsautomaterna vid Borgå sjukhus har fått kritik av besökare. Nu svarar sjukhuset på kritiken.

Förra veckan rapporterade Yle Östnyland om att de nya parkeringsautomaterna vid Borgå sjukhus väcker missnöje hos dem som besöker sjukhuset. Bland annat är de förargade över att man måste uppge sitt registernummer då man betalar för sin parkering.

Yle Östnyland ställde några frågor om Borgå sjukhus nya parkeringsautomater till fastighetschef Ingemar Borgman.

Ingemar Borgman
Bildtext Ingemar Borgman.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Varför måste man uppge sitt registernummer då man betalar för parkeringen?

– I de här nyaste parkeringsautomaterna är det automatiskt så att man ska slå in sitt registernummer. Inom kort kommer ny teknik som gör att man inte behöver sätta en parkeringslapp på rutan, utan kan gå in efter att man har betalat. När parkeringsövervakaren kommer så kollar han med registernumret om man har betalat. Egentligen blir det lättare för kunden.

Förr kunde man parkera gratis utanför sjukhuset. Varför ska man nuförtiden betala för parkeringen?

– Det är kutym inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS). Vi har många sjukhus där all parkering kostar, men här i Borgå har vi beslutat att det bara är parkeringen närmast sjukhuset som kostar. Sjukhusnämnden har också uttryckt önskemål om att man skulle ha automater i stället för parkeringsskivor.

Har ni haft problem med att folk som inte är kunder vid sjukhuset har haft sina bilar på sjukhusets parkeringsplatser väldigt länge?

– Ibland kan här vara fyra, fem skrotbilar som folk bara har lämnat. En del lämnar bilen här och fortsätter vidare med någon samskjuts eller liknande.

Hur mycket inkomster får ni från parkeringsavgifterna?

– Det är omöjligt att säga. Automaterna är inte där för att vi ska förtjäna på dem, utan mer för att vi ska få lite ordning på parkeringen. Inom hela HNS talar vi säkert om sjusiffriga belopp som kommer in på parkeringsavgifter och de används till underhåll och förstoring av parkeringsområden. Här i Borgå går det redan flera hundra tusen euro per år till att underhålla parkeringsområdena.

Kan den nya automaten i något skede bytas ut eller programmeras om så att den blir lättare att använda?

– I dagens läge fungerar alla automater så här. Det här är de första i Borgå av den nyare sorten, och småningom blir troligtvis alla automater sådana att de fordrar registernumret.

Hur ska äldre och sjuka personer orka gå fram och tillbaka mellan bilen, automaten och sjukhuset?

– I och med att den nya tekniken småningom kommer så behöver man inte gå fram och tillbaka. I princip kan man ha automaten inne i caféet så att man betalar där och slår in sitt registernummer. Småningom blir det lättare. Redan nu använder hälften av parkeringsövervakningsföretagen mobilbetalning.

Får man felparkeringsavgift om man av misstag slår in fel registernummer?

– Nej, det får man inte.

Vart ska man vända sig om man har åsikter om parkeringen vid Borgå sjukhus?

– Man kan lämna in respons via våra webbsidor. Om det gäller parkering så har lokalcentralen en egen informatör. Men det är närmast via nätet och de blanketter som finns där.

parkeringsautomat vid borgå sjukhus

Ny parkeringsautomat väcker missnöje vid Borgå sjukhus

Parkeringsautomaten vill veta ditt registernummer.

Diskussion om artikeln