Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Snapchat - så här kommer du i gång

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:28.
Bild med texten; Lär dig Snapchat.

Facebook är out men Snapchat är in – åtminstone bland unga. De som snappar gör det så gott som hela tiden. En nybörjare ryggar kanske tillbaka då de öppnar Snapchat för första gången. Men då du snappat upp logiken vill du snappa hela tiden. Här är några steg för hur du kommer i gång med ditt snappande.

1. Ladda ner Snapchat-appen till din telefon

Om du har en iPhone går du till App Store och om du har en Android går du till Google Play Store. Du kan endast snappa på mobilen.

2. Skapa ett Snapchat-konto

Applikationen frågar efter ditt namn och födelsedatum. Efter att du fyllt i dessa uppgifter skapar du ett användarnamn och ett lösenord. Kom ihåg att dina vänner och bekanta ska känna igen dig genom användarnamnet. Du kan inte ändra ditt användarnamn efteråt.

För att du ska kunna registrera dig ska du ange antingen din e-post eller ditt mobilnummer. Snapchat skickar sedan ett bekräftelsemeddelande åt dig.

Kommunikation och mediekunskap - Vetamix: Snapchat - Spela upp på Arenan

3. Sök kontakter på Snapchat

Om du gav appen ditt mobilnummer i samband med registreringen sållar den ut Snapchat-användarna bland dina kontakter. Du får sedan välja vilka personer du vill lägga till i Snapchat.

Du kan också lägga till Snap-kontakter genom att söka på personens användarnamn eller snapkod (En QR-kod). Koden fungerar så att du öppnar Snapchat och riktar kameran mot den persons profilbild som du vill lägga till i dina kontakter. Appen avläser sedan koden automatiskt.

Genom att klicka på Snapchat-logon som syns uppe på skärmen kan du lägga till vänner i din kontaktlista. I skärmens högra hörn finns det ett kugghjul som för dig till din profils inställningar. Här kan du byta ut din profilbild (som innehåller din personliga snapkod) eller ändra på andra inställningar i din profil.

Skärmdumpar från Snapchat.

4. Att ta en snap

För att ta ett foto i Snapchat ska du trycka en gång på den stora runda cirkeln nere på skärmen. Om du håller i knappen en stund kan du ta video. Det finns flera filter i Snapchat med vilka du kan redigera den persons ansikte som du fotar. Filtren byts ut med jämna mellanrum.

För att ta i bruk filtren ska du trycka på ansiktet på mobilskärmen, då ploppar filtren upp och det är fritt fram att börja leka med dem. Testa och välj det filter du gillar bäst ta sedan fotot genom att trycka på den runda knappen nere på skärmen.

När du tagit fotot kan du ännu lägga till ett geofilter. Genom att svepa med fingret över bilden från höger till vänster får du fram olika alternativ.

Skärmdumpar från Snapchat.

I skärmens nedre vänstra hörn kan du välja hur länge bilden är synlig för mottagaren. I skärmens övre hörn kan du lägga till text eller emojin. Vid det här skedet kan du välja att spara bilden i Snapchat memories (minnen) som är en arkiveringsfunktion.

5. Att skicka en snap

När du piffat upp ditt foto är du redo för att skicka din första snap. Tryck på den blå pilen i rutans nedre del. Nu kan du välja till vem du skickar snappen eller ifall du väljer att publicera den i din egen ”story” då syns bilden i 24 timmar.

6. Att få en snap

Om pratbubblan i mobilskärmens vänstra hörn är blå betyder det att du har osedda snaps. Klicka på pratbubblan för att kolla dina nyaste snaps.

Du kan titta på dina snaps endast en gång. Det går att se snappen en gång till om du klickar på den på nytt, men efter det försvinner den. Om du kollar snappen på nytt eller tar en skärmdump på den skickas det automatiskt ett meddelande till snappens sändare.

Skärmdumpar från Snapchat.

7. Att kolla på en story

Du hittar dina kontakters storyn i Story-menyn. Dessa snaps kan du kolla på hur många gånger du vill under ett dygns tid. Du ser din egen och andras storyn genom att klicka på triangeln i högra nedre hörnet av rutan. Då det finns storyn du ännu inte sett blir triangeln lila.

Snapchat ordlista

Snap: En bild eller video som du kan skicka till dina vänner via Snapchat. Mottagaren ser bilden i 10 sekunder och max två gånger. Sändaren kan välja hur många sekunder bilden är synlig för mottagaren.

Min story: Du kan dela en snap med alla dina följare genom att lägga till den i din story. Bilden går att se i ett dygns tid och man kan titta på bilden så många gånger man vill. Din story kan vara helt offentlig eller synas bara för dina Snapchat kontakter. Det här kan du definiera i din profils inställningar.

Filter: Det finns flera filter som byts ut då appen uppdateras. Filtren ger dina bilder olika effekter. Du väljer ett filter innan du tar en snap. Med de flesta filter kan du ändra utseendet på ditt ansikte men det finns också filter som lägger till ljud eller animationer på en bild eller video.

Geofilter: Du kan lägga till ett geofilter i din snap. Du kan använda geofilter om du väljer att dela din platsinformation med Snapchat. Städer, stadsdelar eller större evenemang kan ha sina egna filter. Ett geofilter kan basera sig både på en plats eller en tid. Helgdagar och sportevenemang kan också ha sitt eget geofilter.

Chat: I Snapchat kan du kommentera snaps du fått eller annars bara chatta med folk.

Minnen: I vanliga fall försvinner dina snaps inom ett dygn men du kan välja att spara dem i dina minnen. Genom funktionen kan du också snappa bilder eller videor du sparat i din mobil.

Snapkod: Varje Snapchat-profil har en egen QR-kod. När du håller Snapchat öppet och visar din kompis snapkod för mobilens kamera lägger appen automatiskt till hen i dina kontakter. QR-koden fungerar samtidigt som din profilbild. Bilden syns i samma ruta där du också kan hantera dina kontakter eller ändra i din profils inställningar.

Kom i gång genom att följa dessa konton

Verkar det fortfarande flummigt? Då gör du bäst i att följa andra aktiva snappare. På snapchat kan du följa kändisar bakom kulisserna. Här är några konton du kan följa för att komma i gång:

Yle x3M: yle_x3m
Yle Kioski: ylekioski
Ted Urho: turho
Fredrika Lindholm: fredrikalindholm
Christoffer Strandberg: ctrandberg
Pernilla Karlsson: prillan90
Sara Forsberg: Helloimsaara
Saara Aalto: saaraaalto
Arman Alizad: arman.alizad
Skatteverket: verohallinto

Artikel är en översatt version av Sari Veikkolaines text på finska.

Diskussion om artikeln