Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gamla festblåsor samlas in i hela Finland

Från 2017
En rosafärgad klänning med paljettdekorationer.
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

I medeltal producerar vi finländare cirka tio kilo textilavfall varje år. Det mesta av skjortorna, byxorna, lakanen och till och med festdräkterna slängs bort, fast de kunde återvinnas.

Under 2016 genomfördes projektet Textil 2.0 i sydvästra Finland, då man utredde hur mycket avlagda textilier man kan samla in, vilken kvalitet de har samt hur man kan samla in textilier.

Under året samlades det in 91 ton textilier, främst vid tio avfallsstationer. Av textilierna kunde 31 procent återvinnas under 2016.

Avlagda kläder har kunnat användas bland annat som returkläder, vintagekläder, som material för ny design, oljebekämpningsmattor och isolering i bilar. Men det skulle också finnas en marknad för fler företag som återvinner textilavfallet. I brist på industrier som kunde ta tillvara lumpen brändes en stor del av textilavfallet istället för att man skulle ha tagit tillvara materialet.

Pargasbor har donerat kläder till kvotflyktingarna.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Tack vare de positiva erfarenheterna och resultaten så fortsätter insamlingen på Sydvästra Finlands Avfallsservice område år 2017.

I år planerar man att bygga upp ett täckande återvinningsnätverk för avlagda textilier, att testa olika insamlingssätt och utveckla konsumentkommunikationen samt planera och testa sorteringsutbildningen.

Inom projektet Textil 2.0 sökte man bland annat kostnads- och resurseffektiva sätt att återvinna textilier, samt företagsverksamhet som utnyttjar dem.

Riksomfattande insamling av textilier

Resultaten från sydvästra Finland är så goda att man dessutom planerar textilinsamling för hela landet, berättar projektkoordinator Sini Ilmonen vid Sydvästra Finlands Avfallsservice i ett pressmeddelande.

Pilotprojektet fortsätter med Telaketju, som är en återvinnings- och sorteringskedja för textilier. Man planerar att göra det med en stor mängd samarbetspartner.

Bild: YLE/Jussi Kallioinen

Målsättningen är en riksomfattande hanteringskedja för avlagda textilier som ökar textiliernas återvinningsgrad, är enkel för konsumenten och skapar nya möjligheter för finländsk industri. Då kunde Finland bli en föregångare inom mångsidig textilåtervinning.

Diskussion om artikeln