Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo avvisar Berners anskaffningsstöd: Finns viktigare saker att sätta pengarna på

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 05:08.
Petteri Orpo, finansminister.
Bild: Lehtikuva

Trafikminister Anne Berner sade i går att hon är förvånad över den kritik som regeringskollegerna kommer med gällande trafikreformen. Finansminister Petteri Orpo säger i sin tur att ingen har gått emot det som regeringen enats om.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) tar avstånd från trafikminister Anne Berners (C) förslag om ett anskaffningsstöd för att ersätta den som köper bil nu, innan bilskatten möjligen avskaffas.

Bilhandeln har stannat upp efter att trafikminister Berner förra veckan föreslog att bilskatten kunde slopas som en del av en större trafikreform.

Enligt Orpo har inget avtalats om anskaffningsstödet, än mindre slagits fast. Inte heller har man råd med det då den offentliga ekonomin är trängd.

- Om det fanns 100 miljoner euro att lösgöra, skulle det finnas viktigare saker att sätta de här pengarna på, menar Orpo.

I stället vill han sätta pengarna på bland annat tryggad service och utbildning.

Orpo: Vi har hållit oss till det överenskomna

Trafikminister Berner sade igår att hon är överraskad över de angrepp som regeringskollegerna stått för de senaste dagarna.

Såväl Timo Soini (Sannf) som Orpo har tagit avstånd från Berners förslag till trafikreform.

Enligt Berner har man gemensamt inom regeringen kommit överens om att förslaget sänds på utlåtanderunda. De politiska kommentarerna kunde ha sparats till efter utlåtanderundan menar Berner.

Orpo förnekar att man agerat i strid med det tidigare överenskommelser.

- För ett år sedan kom vi i regeringen överens om att Berner gör upp förslaget, men vi har inte förbundit oss till något slutresultat, säger Orpo.