Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personalen tänder ljus för Malmska sjukhuset på tisdag

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 05:30.
Malmska sjukhuset i Jakobstad
Bildtext Malmska sjukhuset i Jakobstad.

Kirurgin bantas ner vid Malmska sjukhuset i Jakobstad och snart återstår bara dagkirurgin, framtiden för den verksamheten är också osäker. På onsdag görs den sista höftoperationen och på tisdag vid middagstid lägger personalen ner ljus vid bysten av Otto Malm intill det gamla sjukhuset.

Sparåtgärderna vid Malmska sjukhuset är så omfattande att mera krävande operationer, förutom dagkirurgi, inte längre kan utföras vid sjukhuset. Operationer minskar med 15 procent eller 300 stycken på årsnivå.

Gamla Malmska sjukhuset i Jakobstad
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Sparkraven stoppar omfattande operationer

Social-och hälsovårdsverkets sprkrav är så stora att det är enbart dagkirurgiverksamhet som är möjlig vid Malmska sjukhuset framöver.

- Dagkirurgin kör vi enligt verksamhetsplanen 2017 men framtiden är osäker, säger chefen för vårdarbetet Lis-Mari Vikman.

- Dagkirurgin tar emot grundfriska patienter som kan åka hem samma dag efter ingreppet.

Spontan reaktion från personalen

Enligt huvudförtroendeman Kim Yli-Pelkola är det inte facket som ordnar demonstrationen på tisdag utan personalen lägger ner ljus vid Otto Malms byst under lunchrasten. Det handlar närmast om personalen vid avdelning 3 och operationsavdelningen.

- Jag har bara försökt säga åt dem att inte göra nåt olagligt som att avlägsna sig från arbetsplatsen under demonstrationen, säger Kim Yli-Pelkola.

Kim Yli-Pelkola säger att kirurgerna gärna har kommit till Malmska sjukhuset för att utföra blnad annat höftledsoperationer eftersom det varit brist på operationssalar i Vasa men det kan man inte fortsätta med nu efter de sparåtgärder som social-och hälsovårdsverket i Jakobstad gått in för.

- Mycket hänger på hur det blir med förnyelsen av social-och hälsvårdslagen och samarbetet med Vasa, hur mycket dagkirurgi kan vi behålla i Jakobstad.