Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump signerade dekret om att USA drar sig ur frihandelsavtalet TPP

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 05:19.
Donald Trump visar ett dekret han undertecknat om att USA drar sig ur TPP.
Bildtext Donald Trump visar ett dekret han undertecknat om att USA drar sig ur TPP.
Bild: EPA/Ron Sachs / POOL

USA:s president Donald Trump skrev på sin första officiella arbetsdag på måndagen under ett dekret som innebär att USA börjar dra sig ur frihandelsavtalet TPP.

Att omförhandla och slopa handelsavtal hörde till Trumps centrala vallöften.

Frihandelsavtalet för Stillahavsområdet TPP (Trans-Pacific Partnership) gäller handeln mellan USA, Japan och tio andra länder runt Stilla havet. Förhandlingarna om avtalet blev klara 2016 men USA har ännu inte ratificerat det. Länderna inom TPP omfattar 40 procent av världens ekonomi. Andra deltagarländer är Malaysia, Australien, Nya Zeeland, Kanada och Mexiko.

TPP-avtalet var avsett att förbättra det ekonomiska samarbetet och ge ekonomin ett uppsving. Kritiker har påpekat att förhandlingarna inte varit öppna och att avtalet gynnar stora företag.

Att USA lämnar avtalet ses allmänt som dödsstöten för TPP.

Japans premiärminister Shinzo Abe har sagt att TPP-avtalet är meningslöst om USA inte är med. Japan har sett TPP-avtalet som en motvikt till Kinas försök att skapa ett eget omfattande frihandsavtal i regionen, medan Trump anser att avtalet utgör ett hot mot USA.

Också Nafta-avtalet väntas bli omprövat

President Trump väntas också teckna under ett dekret om att omförhandla det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta för att skydda amerikansk industri.

Nafta-avtalet, som gäller USA, Kanada och Mexiko, trädde i kraft 1994.

Trump angrep både TPP och Nafta under sin valrörelse, och sade att de är skadliga för USA:s ekonomi.

Också sjukvårdsreformen rivs upp

I fredags strax efter att ha svurit presidenteden skrev Trump under ett dekret som ändrar på företrädaren Barack Obamas sjukvårdsreform, vilket också hörde till hans vallöften.

Trans-Pacific Partnership (TPP)
Bildtext Enighet om TPP nåddes 5.10.2015
Bild: EPA/ERIK S. LESSER