Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anne Berner: Bolagiseringen av trafiknätet blir inte av - trafikutredningen avbryts

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 12:04.
Anne Berner framför publik och mikrofoner på presskonferensen.
Bild: Lehtikuva

Kommunikationsminister Anne Berner (C) konstaterar att planerna på en bolagisering av trafiknätet inte har fått tillräckligt med stöd.

Kommunikationsministeriet stoppar beredningen av den trafikreform, som minister Berner lade fram förra veckan.

Enligt ministeriet har man tillsammans med statsminister Juha Sipilä (C) kommit överens om att bilskatten inte slopas. Detta innebär att det föreslagna bolaget inte skulle få tillräckligt med intäkter från kunderna.

Kommunikationsministeriet hade föreslagit att de statliga vägarna skulle överföras på ett statligt bolag från och med början av 2018.

Ministeriet hade som mål att bolagisera Finlands vägar och grunda ett trafiknätsbolag som uppbär avgifter för användning av dem. Istället skulle beskattningen bli lättare. Bränsleskatten skulle sjunka och bilskatten vid köp av ny bil försvinna.

Minister Berner tackar alla som varit med om beredningen och fört fram nya tankar.

Berner säger att hon är övertygad om att arbetet varit till gagn för framtiden. Hon framhåller att det krävs en reform av finansieringen för att landets vägar ska kunna hållas i skick.

Anne Berner på Twitter: Vi har många stora trafikfrågor som måste lösas. Den här revolutionen har satts igång just nu (Lån från Jyrki Kasvi). Arbetet fortsätter.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln