Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Outi McDonald-fallet i Hangö går vidare till fullmäktige

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 06:51.
Outi Mcdonald.
Bildtext Outi McDonald får vänta på besked ännu.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Hangös stadsstyrelse för ärendet om att besvära sig i det så kallade McDonald-fallet till stadsfullmäktige. Så sent som för en vecka sedan (16.1) beslutade stadsstyrelsen i Hangö att inte besvära sig över Helsingfors förvaltningsdomstols beslut att uppsägningen av hälsocentralläkaren Outi McDonald var fel.

Rösterna i stadsstyrelsen föll då 5-4 för att låta ärendet vara.

Nu beslutade stadsstyrelsen med rösterna 5-3 och en blank röst att föra ärendet vidare till ett extra stadsfullmäktigemöte som hålls på söndag 29.1 klockan 15.

De som röstade för att föra ärendet till stadsfullmäktige på söndag var Birgitta Gran (VF), Pirkko Heinänen (Saml), Gunnel M. Helander (SFP), Eero Koli (C) och Aila Pääkkö (SDP).

De som ville besvära sig i ärendet var SFP:s Stig Sundberg som agerade ordförande på stadsstyrelsens möte samt SFP:s Barbro Wikberg och SDP:s Bernt Förström.

Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) kunde på grund av resa inte delta i mötet. Hans ersättare Tuula Huldin (SDP) avstod från att rösta.

Komplicerad tvist

Förvaltningsdomstolen ansåg att läkaren McDonald blev fel behandlad av Hangö stad då hon först förflyttades från tjänsten som ledande läkare och sedan sades upp.

Förvaltningsdomstolen upphävde både stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges beslut.

Stadsdirektören Denis Strandell och de fyra stadsstyrelsemedlemmar som röstade för ett besvär i frågan lämnade avvikande åsikt i protokollet.

De tyckte att ett besvär borde ha skickats in till Högsta förvaltningsdomstolen. De ansåg att domstolen borde ha tagit ställning till grunderna för uppsägningen.

Stadsdirektören ansåg att det är fullmäktige som ska besluta om man besvärar sig eller inte i ärendet eftersom det var fullmäktige som sade upp McDonald.

Därför snabbsammankallades stadsstyrelsen till ett möte till den 23.1.

Förslaget till stadsstyrelsen var att styrelsen besvärar sig och låter sedan stadsfullmäktige avgöra om man ska besvära sig eller inte. Om stadsfullmäktige inte vill besvära sig kan ärendet dras tillbaka från domstolen, men besvär måste lämnas in senast 30.1.

Vänsterförbundets Birgitta Gran föreslog ändå att staden sammankallar till ett extra stadsfullmäktigemöte på söndag och då avgörs om man besvärar sig eller inte. Grans förslag vann och fullmäktige möts därför på söndag.

Det var i mars 2015 Hangö stadsfullmäktige beslutade avskeda Outi McDonald. Då föll rösterna 22-10. Två ledamöter röstade blankt och en anmälde jäv.

Jouko Kavander

Blixtmöte för Hangö stadsstyrelse om McDonald

Artikeln är uppdaterad med beredningens förslag.

Diskussion om artikeln