Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Nu funderar vi i lugn och ro på trafikreformer, Soini glad, Orpo nöjd

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 05:14.
Statsminister Juha Sipilä.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä (C) sade på måndagskvällen till Finska notisbyrån att utvecklingen av en trafikreform nu i lugn och ro kommer att diskuteras inom regeringspartierna innan man fattar beslut om följande steg.

Enligt Sipilä kom beslutet att stoppa beredningen av trafiknätsutredningarna från kommunikationsminister Anne Berner (C).

Yle har inte nått Sipilä för en kommentar.

Soini glad

Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini är glad över den riktning frågan har tagit.

På Yles förfrågan svarade Soini kort:

- Jag är nöjd.

Soini har redan tidigare motsatt sig de planerade reformerna. Han sade i lördags att frågan inte kommer att gå vidare inom regeringen och att Berners ståndpunkt inte är regeringens.

- Sannfinländarna godkänner det inte, sade Soini då i ett pressmeddelande. Han levererade något som han själv beskrev som "en artig knockout" till trafikprojekten.

Också Orpo är nöjd

Finansminister Petteri Orpo (Saml) är lättad över lösningen.

- Bra att den osäkerhet som var kopplad till bilskatten löste sig. Vi ska söka en lösning på problemen med reparationsskulden, och utsläppen ska minskas, säger han på Twitter.

Tidigare under måndagen tog Orpo avstånd från minister Berners idéer om anskaffningsstöd som ersättning vid bilinköp. Enligt honom finns det inga som helst beslut om ett dylikt stöd.

- Inte har man heller råd med det då den offentliga ekonomin är trängd. Om det fanns 100 miljoner euro att lösgöra skulle det finnas viktigare saker att sätta de här pengarna på, sade Orpo.

Bilbranschen: Slutresultatet blev bra

Representanter för bilbranschen uttalade sig i Yles A-studio på måndagskvällen angående minister Berners beslut att slopa det projekt hon initierat, och konstaterade att det är bra att frågan nu har aktualiserats.

Det konstaterades bland annat att finansieringen av infrastrukturen måste lösas på något sätt.

Diskussion om artikeln