Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medlemsländer: USA:s reträtt fäller inte TPP

Från 2017
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.
Bildtext Malcolm Turnbull menar att Kina kunde bjudas med i TPP trots att avtalet ursprungligen var en del av Barack Obamas strategi för att begränsa Kinas inflytande i regionen.
Bild: EPA / LUKAS COCH

Flera medlemmar i frihandelssamarbetet för Stillhavsregionen TPP har varit snabba med att uttrycka sitt fortsatta stöd för avtalet.

TPP var en av hörnstenarna i Barack Obamas Asien-politik och var tänkt att utgöra en motvikt mot Kinas växande ekonomiska och politiska inflytande i Stillahavsområdet.

Efter att president Donald Trump i enlighet med sina kampanjlöften drog USA ut ur samarbetet blickar nu TPP-länderna mot Europa, och lite förvånande också mot Kina, då de försöker rädda avtalet.

- Att förlora USA ur samarbetet är ett hårt slag, det är ingen frågan om saken. Men vi tänker inte lättvindigt överge något som så entydigt är bra för landet, sade Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Han tillade att Kina potentiellt kunde tas med för att lappa det hål USA lämnar efter sig, och antydde att andra medlemsländer hyser liknande tankar även om Kinas medverkan ännu bara ska ses som en teoretisk möjlighet.

Turnbull riktade också skarp kritik mot Trumps beslut att inte ratificera avtalet.

- Protektionism är inte en stege man kan ta till för att kliva ur en tillväxtsvacka. Det är en spade man gräver sig ännu djupare med, sade Turnbull.

Fokus på Europa?

Andra medlemsländer har uttryckt förhoppningar om att TPP kunde utgöra ett redskap för länderna att sluta handelsavtal med andra delar av världen.

Bland annat Japans premiärminister Shinzo Abe har sagt att TPP-avtalet kunde utgöra en modell för ett frihandelsavtal med Europa.

Malaysias andra finansminister Ong Ka Chuan antydde också att Europa kunde vara ett nytt fokus för TPP då han föreslog att de 11 resterande medlemmarna skulle träffas för att diskutera avtalets framtid.

- 12 länder skrev under avtalet men nu vill ett land dra sig ur. De övriga länderna kan ändå fortfarande gå vidare med smärre förändringar. Det finns många möjligheter för de här elva länderna att gå vidare, sade Ka Chuan.

Diskussion om artikeln