Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo kommenterar trafikreformens magplask

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 10:33.
Samlingspartiets ordförande finansminister Petteri Orpo
Bildtext Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är nöjd med beslutet om trafikreformen, speciellt med tanke på bilhandeln. Han konstaterar ändå att det ännu finns mycket att göra.

- Vi måste fortfarande lösa problemet med reparationsskulderna på 2,5 miljarder med vilka vi håller landets vägar i skick. Jag hoppas att regeringens arbete fortsätter aktivt, och det måste det också göra, säger Orpo.

Orpo tror inte att regeringspartiernas samarbete kommer att lida av det skedda.

- Nog tror jag att samarbetet kommer att fortsätta som tidigare också efter det här. Det var annars också meningen att föra en bred samhällelig diskussion gällande frågan, men i det här fallet gjordes det bara snabbare än normalt, säger han.

Enligt Orpo fungerar regeringspartiernas samarbete tillräckligt bra.

- Samarbetet fungerar bra, det måste det göra.

Mykkänen: Hade varit klokt att hålla bilskatten utanför

Minister Kai Mykkänen som ansvarar för trafikreformen i Samlingspartiet, säger att Anne Berners backande i trafikreformen var det enda rätta beslutet.

Berners förslag hade inte varit en fungerande modell och att skjuta upp den slutsatsen hade förlängt bilhandelns frysta läge. Tur att slutsatserna kunde dras redan efter fem dagar, för det var nog åt det här hållet det var på väg.

Mykkänen, som gästade Yles morgon-tv, betonar att det blev för krångligt att föra en lång offentlig diskussion om reformen på grund av slopandet av bilskatten. Kommunikationsminister Anne Berners (C) utredning fick genast bilhandeln att stanna upp, eftersom det verkade som att man förr eller senare skulle kunna köpa en bil skattefritt.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml)
Bildtext Utrikeshandels- och utvecklingshandelsminister Kai Mykkänen i Yles morgon-tv

Det hade kanske varit klokt att hålla slopandet av bilskatten borta från utredningen eller att söka regeringens gemensamma linje, säger Mykkänen.

Anne Berner förberedde trafikreformen inom en liten krets. Mykkänen säger att utomstående, såsom regeringskumpaner, fick se utredningen först förra veckan. Det här innebar att det inte fanns tid att binda sig till Berners utredning.

Det var inte heller hennes mening med det här, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen.

Mykkänen föreslår själv ett mer självständigt Trafikverk som lösning på trafikledernas reparationsskulder. Enligt Mykkänen vore det klokare i fall Trafikverket själv fick välja vilka vägar och broar som kräver reparering, istället för att politiker blandar sig i.

Anslagen kunde också lösgöras från budgetperioderna, eftersom det leder till avbrott i vägprojekten och ökar kostnaderna.

Alla de här frågorna har samband med de saker som Berner behandlar, men de är mer okomplicerade och lättare sätt att lösa dem.

Uppdaterad med Petteri Orpos kommentarer kl. 10.10

Diskussion om artikeln