Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En bänk - vädertålig och återvunnen

Från 2017
Uppdaterad 02.02.2017 16:09.
Bänk av stock
Bild: yle/Strömsö

Man kan återvinna på många olika sätt och många olika material. Virket i gamla stockar är tätvuxet, vädertåligt och passar perfekt att göra trädgårdsmöbler av.

Charmen med att bygga av gammalt är nog att det nya man bygger redan har en historia. Stocken som vi byggde bänken av har en gång i världen varit en del av ett hus. Det enda som behövde göras med stocken var att tvätta den och såga till kanterna en aning.

Benen gjordes av 6 mm tjocka och 60 mm breda flatjärn. Till sargen mellan benen använde vi ett armeringsjärn med med en diameter på 15 mm. Bänken är 450 mm hög, en ganska passlig höjd för just den här grillplatsen. Längden på flatjärnsdelarna varierar och beror på hur stor stock man använder. Vi svetsade fast små (60 mm långa) tassar på benen för att den inte skall sjunka ner i gräsmattan. Vi svetsade också fast ett järn mellan benen under bänken.

Stock bänkens ben i metall
Bild: yle/Strömsö

Det blev en ganska tung och stadig bänk. För att man lättare skall kunna flytta den till den soligaste platsen på gården svetsade vi ett flatjärn ovanpå benen 100 mm från stockytan. Benen skruvade vi fast i stocken med däcksbultar.

Strömsö inslag: Grillplats - Spela upp på Arenan