Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Centerparti stoppar samarbetsplaner med Sverigedemokrater

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 13:00.
Sveriges Centerpartis ordförande Annie Lööf
Bildtext Centerpartiets ledare Annie Lööf vill ändå hålla fast vid Alliansen.
Bild: Centerpartiet

I Sverige fortsätter den inrikespolitiska turbulensen. Centerpartiet avvisar tanken på ett borgerligt budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Det största borgerliga partiet Moderaterna föreslog förra veckan att den borgerliga alliansen skulle samarbeta om budgeten med Sverigedemokraterna. Moderaterna har hotat att fälla Sveriges vänsterregering.

Centerpartiet är föga roat över Moderaternas utspel.

– Antingen pratar de med oss eller så pratar de med Sverigedemokraterna. Vi vill fortsätta allianssamarbetet, men Moderaterna måste välja, säger Anders W Jonsson, ordförande för Centerpartiets riksdagsgrupp.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf är försiktigare i sin kritik. På Twitter skriver Lööf att för Centerpartiet är Alliansen fortfarande regeringsalternativet.

Liberalernas ordförande Jan Björklund har betecknat Moderaternas förslag som olyckligt.

De fyra borgerliga partierna inledde ett samarbete sommaren 2004 och gav det namnet Alliansen. Den bestod av Moderaterna, Folkpartiet (numera Liberalerna), Kristdemokraterna och Centerpartiet.

I alliansen samordnade de fyra partierna sin politik. Före det rådde en splittring mellan de borgerliga partierna. Därför ansåg många svenskar att de borgerliga partierna inte utgjorde ett trovärdigt alternativ, vilket Socialdemokraterna drog nytta av. De hade länge hade styrt Sverige.

Alliansens guldålder var i valet 2006 då Alliansen vann egen majoritet i riksdagen och Fredrik Reinfeldt blev statsminister.

Sverige leds av en vänsterregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet står utanför. Vänstern har ingen egen majoritet, men den regerar med stöd av en överenskommelse med de borgerliga partierna.

Den så kallade decemberöverenskommelsen DÖ uppstod som resultatet av att Sverigedemokraterna har fått en vågmästarroll. Varken vänstern eller högern kan få egen majoritet i riksdagen utan Sverigedemokraterna.

Diskussion om artikeln