Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Porosjenko och Niinistö möttes

Från 2017
Ukrainas presient Petro Porosjenko och president Sauli Niinistö.
Bildtext Ukrainas presient Petro Porosjenko och president Sauli Niinistö.
Bild: Lehtikuva

Ukrainas president Petro Porosjenko, på besök i Finland, höll en gemensam presskonferens med president Sauli Niinistö i Helsingfors på tisdagen.

Under presskonferensen tackade Porosjenko Finland för att konsekvent hålla fast vid de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland som EU har slagt fast.

Porosjenko fick också en fråga om hur han ser på förslaget att häva sanktionerna mot Ryssland, så som USA:s president Donald Trump kastat fram. Trump har sagt att sanktionerna kan hävas om Ryssland hjälper USA med att bekämpa terrorism och att uppnå andra viktiga mål.

Porosjenko framhöll att Ryssland är den aggressiva parten i Ukraina och att Ryssland bör följa Minskavtalet till punkt och pricka innan sanktionerna kan hävas. Här handlar det om Minskavtalet, inte om terrorism underströk Porosjenko.

President Niinistö sade att hans åsikt är exakt densamma. Man skall också komma ihåg att USA har sina sanktioner, EU sina - och EU respekterar USA:s linje, sade Niinistö.

"Finland förstår Ukraina"

Porosjenko konstaterade att Finland och Ukraina förstår varandra väl.

- Finland förstår Ukraina, som Ryssland för cyberkrig mot, sade Porosjenko. Enligt honom beror det på att de båda delar upplevelsen av att ett yttre hot prövar landet

Porosjenko sade att han med tacksamhet noterar att Finland har varit aktivt när det gäller organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE och i att trygga de ekonomiska resurserna för organisationen.

President Niinistö har regelbundet träffat såväl Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Porosjenko. Rebellerna i östra Ukraina stöds militärt av Ryssland. Enligt FN har 6 000 - 7 000 civila dött i kriget i Ukraina.