Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Linnajoen koulus rektor: "Det är väldigt beklagligt att ungdomar har stört grannar"

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 05:39.
linnanjoen koulu
Bildtext Rektorn vid Linnajoen koulu i Borgå påminner om att också föräldrarna har ett stort ansvar när det gäller uppfostrandet av ungdomarna. Skolan kan inte heller övervaka vad eleverna gör under kvällar och nätter.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

Linnajoen koulus rektor vet inte om skolans elever har rört sig på skolans parkeringsplats under kvällar och nätter, men kommer att tala om saken i skolan.

- Jag vet att det finns en del invånare som rent ut sagt lider av oljudet vid skolan. På sistone har jag inte hört talas om problemet, men det förvånar mig inte, säger Päivi Outinen, rektor vid Linnajoen koulu i Borgå.

Yle Östnyland redogör för henne om händelserna natten till söndagen, då en invånare på området konfronterade ungdomar på plats utanför det finska högstadiet.

Outinen konstaterar att parkeringsplatsen finns centralt mitt i staden, och att det är lätt att ta sig dit med bil eller mopedbil. Hon har hört talas om att unga gärna kör omkring på parkeringsplatsen och för oljud med sina fordon.

linnanjoen koulu
Bildtext Linnajoen koulu är centralt belägen mitt i centrum av Borgå.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Ingen kameraövervakning av skolgården och parkeringsområdet

Skolans möjligheter att övervaka parkeringsområdet och ta reda på vem som rör sig där är ändå begränsade.

- Skolan har bara övervakningskameror som filmar de egna ingångarna, men vi har inga kameror riktade mot gården.

Med andra ord vet inte Outinen om det är skolans elever som har varit i farten under de senaste månaderna.

- Det är inte så väldigt många av våra nuvarande elever som har mopobilar, så jag vågar inte säga automatiskt att det handlar om våra elever. Det kan till exempel också vara fråga om tidigare elever.

Ingen invånare har varit i kontakt med skolan om det som hände under veckoslutet.

- Senast i fjol blev vi kontaktade om störande oljud under kvällar och nätter. Jag sa då att jag är jätteledsen för det som har hänt och att det alltid lönar sig att kontakta polisen.

Polisen pratar med ungdomar vid parkeringsplatsen vid Linnajoen koulu i Borgå.
Bildtext Under veckoslutet tog ungdomar ihop med en av grannarna till Linnajoen koulu. Polisen var på plats för att reda ut händelsen.
Bild: Michael Godtfredsen

"En liten del som inte beter sig bra"

Linnajoen koulu har totalt cirka 570 elever och rektorn säger att 90 procent av eleverna beter sig bra. Tyvärr finns det en liten del som inte gör det.

- Vi diskuterar med grannarna med jämna mellanrum. Jag känner ju mest till vad eleverna gör under skoltid.

Outinen konstaterar att det ju handlar om högstadieelever, som beter sig annorlunda än elever i grundskolans lägre klasser. Butiken intill lockar också en del elever. Vissa av dem röker dessutom, och helst utanför skolområdet där ingen ser dem.

- Vi har hört om unga som röker tobak och skräpar ner då de har handlat i butiken. Elever i den här åldern är redan ganska stora, och det kan vara en skrämmande syn för många då ungdomarna rör sig i gäng.

Skolan har inget stängsel runt skolgården, vilket gör att det är svårt att hålla koll på eleverna.

- Med jämna mellanrum diskuterar vi med eleverna, eftersom man inte får lämna skolområdet.

linnanjoen koulu
Bildtext Det är inte meningen att skoleleverna ska lämna skolområdet under skoltid. Det finns ändå inget stängsel runt gården som skulle förhindra att eleverna lämnar platsen.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Samarbete mellan skola och föräldrar viktigt

Outinen konstaterar att skolan tyvärr inte kan övervaka vad eleverna gör under kvällar och nätter. Därför behövs ett samarbete mellan skolan och föräldrarna.

- Det handlar om uppfostran och om hur man beter sig i samhället, och här har föräldrarna också ett ansvar.

När det gäller samarbetet med föräldraföreningen i skolan är rektorn nöjd. Föreningen är till exempel med och ordnar ett evenemang under våren för åttondeklassister, som handlar om trafikvett. Dessutom besöks skolan ibland av poliser som talar med de unga.

- Det kan aldrig finnas för mycket upplysning, konstaterar Outinen.

polisuniform
Bildtext Poliser besöker skolan ibland och pratar med eleverna om aktuella frågor. Det kan aldrig finnas för mycket upplysning, säger skolans rektor.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Inte möjligt att spärra av parkeringsplatsen

En invånare som Yle Östnyland har talat med frågar sig om inte skolan kunde tala med sina elever om hur man beter sig på parkeringsplatsen och vad den egentligen är avsedd för. Oberoende om skolans elever har varit inblandade eller inte tycker Outinen att det är en bra idé.

- Vi ska absolut prata om saken, det är ett bra förslag. Vår uppgift som grundskola är att prata med de unga om hur man tar andra i betraktande.

När det gäller frågan om det skulle finnas en möjlighet att spärra av parkeringsplatsen med bommar till kvällar och nätter säger rektorn att det tyvärr inte är möjligt.

- Parkeringsplatsen används kvällstid av idrottshallens och medborgarinstitutets kunder samt av personer som besöker konstisbanan. Dessutom går en cykelväg förbi parkeringen.

En avspärrning av området senare till natten skulle kräva helt andra arrangemang av Borgå stad, eftersom någon skulle vara tvungen att ansvara för att bommarna stängs och öppnas.

borgå idrottshall
Bildtext Idrottshallens kunder använder också skolans parkeringsplats, därför kan man inte spärra av den under kvällstid (arkivbild).
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

"Bra att det här diskuteras"

Päivi Outinen tycker att det är bra att det som har hänt vid skolans parkeringsplats får offentlighet.

- Det är ju antagligen ändå mest vuxna som läser den här texten, så därför är det viktigt att också tala med ungdomarna, säger hon.

Hon hoppas ändå att alla ungdomar inte dras över en kam.

- Det som har hänt är väldigt beklagligt, och oberoende vilka ungdomar det handlar om så har de betett sig illa. Men jag hoppas att man inte börjar tala om ungdomar som ett enda gäng som gör dåliga saker. Majoriteten av de unga beter sig ändå mycket bra.

Två par fötter på en gård. En av personerna har en skateboard.
Bildtext Största delen av ungdomarna beter sig bra, så man ska inte dra alla över en kam, säger Linnajoen koulus rektor (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle