Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Äventyr kräver rejäla doningar

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 22:35.
Patrick "Pata" Degerman på en bergstopp i Antarktis.
Bild: Patrick Degerman

Det finns inte många nu levande finländare som med fog kan kalla sig upptäcktsresande. Patrick "Pata" Degerman är en av dem. Till hans meriter hör att han har besökt åtta olika områden där människan aldrig förr har satt sin fot.

Degerman är väldigt förtjust i kalla och våta ställen som Grönland och Antarktis, och i berg, naturligtvis. Det finns tjugotvå berg i världen som Pata Degerman har varit den första att bestiga.

Följaktligen har han gett namn åt inte mindre än fyra olika berg: Mount Patapata i Grönland, Mount Sisu i Antarktis och nu senast, för att hedra det hundraårsjubilerande fosterlandet, Mount Suomi, likaså i Antarktis. Det fjärde heter Mount Finland, också i Antarktis, det namngav Degerman redan 2006.

"The Patcave", Patas prylgrotta

Att bestiga berg och att paddla med kanot bland isbergen på Grönland, det kräver utrustning som man kan lita på. Ditt liv hänger bokstavligen vid att du har rätt prylar för uppdraget. Och utrustning, det har Pata Degerman i parti och minut. Nästan fyra ton grejer hade Degerman och hans expedition med sig till Antarktis helt nyligen.

Så mycket saker har Degerman samlat på sig under årens lopp att han har varit tvungen att hyra en separat lagerlokal för att få utrymme för alla tält, sovsäckar, rep och andra prylar.

Den lagerlokalen har blivit till startpunkten för alla Degermans expeditioner, där packas allting och där går man igenom de sista checklistorna. Och den lokalen kan du nu kolla in genom att klicka på videolänken nedan. Bland annat får du se världens bästa djungelhatt och de mediciner som man behöver för en resa till Antarktis. Ja, och några schyssta knivar som du ska vara noga med att inte lämna i handbagaget på flygplatsen.

Kvanthopp - video: Pata Degermans prylgrotta - Spela upp på Arenan

Hälsningar från Antarktis

Degerman kom alltså nyss hem från sin sjätte resa till Antarktis, en fem veckors expedition där målet var att besöka Sydpolen på motorkälke och bestiga ett berg och namnge det efter Finland. Sydpolen lyckades Degermans expedition inte nå på grund av tekniska problem med slädarna, men bergsbestigningen gick som smort och nu har hundraårsjubilerande Finland alltså ett berg uppkallat efter sig, 2598 meter höga Mount Suomi på Drottning Mauds land.

Degerman är stolt över sitt fosterland och glad att kunna dra sitt strå till stacken för hundraårsfirandet. Efter att ha rest vitt och brett på jordklotet menar han också att vi finländare ska vara glada och tacksamma för att vi har det så bra som vi har det.

- Jag är nog ganska mycket patriot. Under mina resor så har jag kunnat se hur fint vi har det jämfört med många andra. Det talas mycket om allt som är fel i Finland just nu, men hör ni! Vi har det nog så attans bra här!

Degerman tycker att det är särskilt fint att Finlands hundraårsjubileum har gjorts till en folkfest där alla kan bidra till att hedra fosterlandet med olika projekt, såvitt han vet så är det just nu uppemot tjugo tusen olika projekt med i Suomi Finland 100. Och att namnge Mount Suomi var alltså ett av de projekten.

Ett av de där projekten som man inte företar sig varje dag.

Hör en längre intervju med Pata Degerman i Kvanthopp på söndag, i Yle Vega med start kl. 15:03.

Mount Suomi i Antarktis.
Bildtext Mount Suomi.
Bild: Patrick Degerman

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln