Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Säg hej med en emoji!

Från 2017
Uppdaterad 26.02.2019 11:11.
Bild med olika emojier.

Emojier eller smilisar ger dina meddelanden ett personligare tonfall. Ställvis kan man till och med ersätta text med en emoji. Smidigt eller hur? Så här tar du i bruk emojierna på olika apparater.

Tro det eller inte men hela böcker är översatta till emoji-språket!

Emojier används främst på mobilapparater, på surfplattor och smarttelefoner. Man kan använda dem också på datorer (Mac och Windows 10).

De allra flesta Android- och IOS-apparater har emojier numera automatiskt. När du uppdaterar din apparats system, uppdateras också emojierna automatiskt och nya, roliga symboler dyker upp.

Om du har en äldre mobil krävs några steg innan du kan ta i bruk emojierna. Om din kompis meddelanden ser konstiga ut eller ifall du själv inte kan använda smilisar när du skriver är det möjligt att din mobil saknar ett tangentbord som understöder emojier. Det går att installera i efterhand.

Så här kan du berätta att du hamnat på sjukhus med emojier.
Bildtext Så här kan du berätta att du hamnat på sjukhus med emojier.
Bild: Yle/Sari Veikkolainen

Så här tar du i bruk emojier

Android

Android-versionerna 4.0 och nyare understöder emojitangentbord och i version 4.4. finns emojierna redan som en del av standardtangentbordet. Man behöver alltså inte separat installera emojitangentbordet till mobiler av version 4.4 eller nyare.

För att använda emojier på en sådan Android-apparat trycker du någonstans där det går att skriva, när du är inne i en app med tangentbordet synligt.

Tryck på emoji-symbolen och infoga en eller flera emojier genom att trycka på dem. Tryck på skicka-symoblen.

Har du en äldre Android-apparat som saknar emojitangentbord? Så här får du fram tangentbordet:

Välj Inställningar -> Språk och inmatning -> Standard-tangentbord -> Lägg sedan till det tangentbord du vill ha.

Skärmdumpar från en Android-telefon.

Inställningsmenyn kan se olika ut i olika Android-apparater beroende på operativsystem och tillverkare. Till exempel har Samsung, LG och HTC egna emojier och också termerna i menyn kan variera.

Om du är osäker på vilken version din mobils operativsystem är kan du kolla det så här: Inställningar (under fliken mer) -> Om enheten -> Android-version .

Bild på olika emojis.
Bild: Skärmdump

Du kan också ladda ner ett tangentbord som understöder emojier. Via appbutiken hittar du flera, t.ex. Google Gboard, SwiftKey och Keyboard. Tangentborden innehåller andra egenskaper för textinmatning som du kan testa på.

Ladda ner den tangentapplikation du vill ha och ta i bruk den via mobilens inställningar.

IOS

På Apple-apparater hittar du emojitangentbordet i alla appar som använder standardtangentbordet, alltså apparatens vanliga tangentbord. I IOS 8.0 och nyare versioner av Apples telefoner kommer emojierna med på köpet och går att använda direkt.

Lägg till en emoji genom att trycka på textfältet och sedan på emoji- eller jordglobsikonen längst ner.

Hitta emojier med olika teman genom att trycka på de grå symbolerna längst ned på tangentbordet, eller genom att svepa till vänster eller höger. Klocksymbolen erbjuder dig en uppsättning emojier som du nyligen har använt.

Tryck på den emoji du vill lägga till ditt meddelande. Du kan ändra hudfärg på vissa emojier genom att trycka på dem en stund.

Om du inte ser emojitangentbordet, till exempel på Whatsapp eller på en äldre telefon, ska du kontrollera att emojierna är aktiverade. Gå till Inställningar > Allmänt och tryck på Tangentbord. Tryck på Tangentbord och sedan på Lägg till nytt tangentbord. Tryck på Emoji.

Skärmdumpar från en iPhone.
Skärmdump från en iPhone.
Ett sms som innehåller emojier.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

Föredrar du IOS-emojier? Så får du dem på din Android-apparat

Emojier kan se något olika ut beroende på apparaten. På exempelvis en Iphone har emojierna en annorlunda utformning än på Samsung- eller Google-telefoner. Om man föredrar IOS-emojierna, kan man ladda ner sådana på sin Android-apparat.

Ladda ner en valbar emoji-app från Google Play. Det finns både gratisappar och appar som kostar.

Gå till din apparats inställningar och välj tangentbordsinställningar. Välj Språk och inmatning och tryck där på emojitangentbordet som du laddat ner.

På Apples apparater kan du ändra ord till emojier.

I nya versioner av Apples operativsystemet föreslår mobilen emojier i stället för text. Egenskapen fungerar då man skriver sms, inte till exempel i Whatsapp-meddelanden.

I versionen IOS 10 kan du normalt skriva ett meddelande och sedan trycka på emojiknappen. Då blir de ord som kan ersättas med en emoji orangefärgade. Tryck på det orangefärgade ordet för att se vilken emoji mobilen föreslår att ersätta det med.

Artikeln uppdaterad den 26.2.2019: Styckena om emojianvändning i IOS och Android uppdaterade med information som motsvarar nya apparater.

Ursprungsartikeln är skriven på finska av Joni Nieminen på Yle Oppiminen.