Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Arbetslösheten minskar - se läget i din kommun

Från 2017
Person med dator
Bild: Yle / Laura Mainiemi

Arbetslösheten fortsatte minska i december, enligt uppgifter från Arbets- och näringsministeriet. Jämfört med samma period i fjol är det 19 800 färre arbetslösa arbetssökande. Nu är 358 100 personer arbetslösa.

Jämfört med månaden innan ökade ändå antalet arbetslösa med 29 600. Siffrorna i december brukar traditionellt öka. Det beror bland annat på att en del visstidsanställningar slutar vid årsskiftet och att yrkeshögskolorna utexaminerar studerande.

Däremot blir de långtidsarbetslösa fler. Vid årsskiftet hade 122 000 personer varit arbetslösa i över ett år. Det är 3 800 fler än för ett år sedan.

Arbetslösheten sjunker nu i hela landet, men allra mest i Kajanaland. Där har antalet arbetslösa minskat med 16 procent det senaste året.

Lägst är arbetslösheten på Åland och i Österbotten.

Se läget i din kommun

Grafiken visar läget i Raseborg men du kan också välja andra kommuner med hjälp av menyn.

Två olika sätt att räkna ut arbetslöshet

Arbets- och näringsministeriets siffror bygger på de människor som har registrerat sig som arbetslösa vid arbets- och näringsbyråerna. I siffrorna räknas in personer som inte har något anställningsförhållande och inte är sysselsatta i företagsverksamhet. Dessutom inkluderas heltidspermitterade.

Statistikcentralen har en snävare definition. Som arbetslösa räknas bara personer som under de senaste fyra veckorna aktivt har sökt arbete och som kan börja arbeta inom två veckor. Metoden bygger på internationella standarder vilket innebär att Statistikcentralens siffror är internationellt jämförbara.

Diskussion om artikeln