Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tove Appelgren blir dramaturg på Åbo Svenska Teater

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 23:54.
Tove Appelgren är en av Vega sommarpratare 2014
Bildtext Tove Appelgren med Åbo som fond, 2014.
Bild: Zacharias Granqvist

Regissören, författaren och dramatikern Tove Appelgren efterträder Pekka Sonck som dramaturg på Åbo Svenska Teater. Hon tillträder i januari 2018, men eftersom Sonck redan har gått i pension får teatern klara sig utan dramaturg i år.

Du har ju tidigare aldrig varit anställd som dramaturg, hur blev det såhär?

- Ja jag är utbildad regissör, men nu blev jag headhuntad av teatern och det kändes förstås bara positivt. Liksom det att de ville paxa mej redan nu fast jag tillträder först om ett år, det kändes väldigt bra.

Kan du redan säga något om vad du kommer att hämta med dej?

- Klart jag redan har börjat fundera, när omständigheterna förändras så sätts ett maskineri inom en igång av sej själv. Men det finns inget konkret som jag kan säga, det är så långt tills jag börjar och jag har ännu inte ens hunnit träffa den konstnärliga personalen.

- Men jag är jätteglad och nyfiken och ivrig. För mej är det dessutom en väldigt ovanlig situation att veta vad jag kommer att göra om ett år.

Vad händer med din roll som Teater Taimines husdramatiker och –regissör?

- För mej är det viktigt att mitt samarbete med Taimine inte äventyras, så jag hoppas det ska gå att arrangera på något sätt.

Tove Appelgren är förutom för sitt arbete med Teater Taimine känd för sin barnboksserie om Vesta-Linnéa. Vesta-Linnéas svartaste tanke nominerades till Finlandia junior-priset 2008. Appelgren har också varit chef för Lilla Teatern (1998-2000). I fjol belönade Svenska folkskolans vänner henne med sitt kulturpris för såväl Vesta-Linnéa-serien som för hennes engagemang inom scenkonsten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln